Tekken (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tekken
(Tekken)
2010-es amerikai–japán film
RendezőDwight H. Little
ProducerSteven Paul
Vezető producerNakamura Maszaja
AlapműTekken
Műfaj
  • sci-fi film
  • akciófilm
  • disztópikus film
  • fantasyfilm
Forgatókönyvíró
  • Alan B. McElroy
  • Mike Werb
Főszerepben
Gyártás
GyártóCrystal Sky Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Japán
Nyelv
Játékidő92 perc
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2010
Korhatár16 III. kategória (F/10383/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Tekken (鉄拳) 2009-ben bemutatott amerikai harcművészeti film Dwight H. Little rendezésében. A filmet a Warner Bros. és az Anchor Bay Entertainment forgalmazta, valamint Alan B. McElroy írta, ami az azonos című verekedős játéksorozaton alapul, a cselekmény elemeit pedig az első három Tekken-játékból kölcsönözték. A főszerepben Jon Foo, Kelly Overton, Cary-Hiroyuki Tagawa, Ian Anthony Dale, Cung Le, Darrin Dewitt Henson, Luke Goss, Marian Zapico, Lateef Crowder, Candîce Hillebrand, Anton Kasabov és Roger Huerta látható.

A filmet a Crystal Sky Pictures gyártotta, premierje 2009. november 5-én volt az AFI Filmfesztiválon, Japánban pedig 2010. március 20-án mutatták be. Világszerte 1,7 millió dolláros bevételt hozott. Elkészítették a film folytatását, ami előzményfilmként szolgált, címe; Tekken 2: Kazuya bosszúja (2014).

Jin Kazama megpróbál részt venni a Vasököl bajnokságon, hogy bosszút álljon édesanyja, Jun Kazama elvesztéséért, szembeszállva apjával, Kazuya Mishimával és nagyapjával, Heihachi Mishimával, akiről úgy gondolta, hogy ő a felelős a nő haláláért.

Cselekmény[szerkesztés]

A 2010-es évek végén, miután a terrorháború elpusztította a civilizáció nagy részét, 8 megacég maradt életben, és felosztották maguk körül a világot; a legnagyobb a Tekken Corporation, amely Észak-Amerikát irányítja. A tömegek lecsillapítása érdekében a vállalat elnöke, Heihachi Mishima szponzorálja a Vasököl Királya Versenyt, vagyis a Vasököl Bajnokságot - melyen a 8 vállalat harcosai addig küzdenek, amíg egy marad talpon, aki egy életre szóló hírnevet és vagyont kap. A gazdag és fényűző Tekken Cityvel szemben ott van a környező nyomornegyed, amelyet szegény emberek lakják.

Szereplők[szerkesztés]

(Zárójelben a magyar hangok feltüntetve)[1]

Megjelenés[szerkesztés]

A filmet 2009. november 5-én mutatták be a Santa Monica-i Mann's Criterion Theatre-ben az AFM Filmfesztivál részeként, hogy biztos forgalmazót találjon.[2] Japánban 2010. március 20-án, a Warner Bros. Pictures (Japán) forgalmazásában.[3] A filmet 2010. július 27-én Szingapúrban és 2010. augusztus 4-én a Fülöp-szigeteken is bemutatták (a Pioneer Films forgalmazásában).[4] Egy héttel a filippínói premier előtt Jon Foo Manilába látogatott, hogy népszerűsítse a filmet.[5] A gyenge fogadtatás miatt a film soha nem került széles körben a mozikba az Egyesült Államokban, helyette közvetlenül videón adták ki.

A film 2010. augusztus 11-én jelent meg DVD-n és Blu-ray lemezen Japánban. Az Egyesült Királyságban az Optimum 2011. május 2-án adta ki és forgalmazta a filmet.[6] Az Anchor Bay Entertainment 2011. július 19-én jelentette meg a filmet az Egyesült Államokban DVD-n és Blu-ray lemezen.[7]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tekken (2009 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. augusztus 20.)
  2. TEKKEN Movie Premiere! « SDTEKKEN.COM – Tekken News Resource!. Sdtekken.com, 2009. november 4. [2010. január 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
  3. 映画「TEKKEN」オフィシャルサイト. .warnerbros.co.jp. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
  4. Jon Foo: The Tekken Star is a Funny Guy. The Philippine Star. [2016. június 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 19.)
  5. ABS-CBN - Tekken Star Jon Foo in Manila
  6. Tekken Movie at HMV. hmv.com, 2010. július 28.
  7. Anchor Bay Films Acquires Tekken'. ComingSoon.net, 2010. szeptember 13. [2010. szeptember 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 11.)

További információk[szerkesztés]