Szerkesztővita:Felméry Gábor

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Peyerk 11 évvel ezelőtt a(z) A memorings természetéről témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Felméry Gábor!
If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Burumbátor Speakers’ Corner 2011. szeptember 24., 09:39 (CEST)Válasz

MEMORINGS[szerkesztés]

Szia! Az általad írt MEMORINGS című cikk legalább 98%-ban megegyezik a Memorings.hu oldalon található bevezető szövegével. Ezért szerzői jog megsértése miatt törlésre javasoltam itt. Amennyiben hozzáfűznivalód van, kérlek tedd meg ott! Üdv! - Gaja   2011. szeptember 25., 23:13 (CEST)Válasz

Szia, a szerzői-jogsértős oldalra nem szoktunk magyarázatot írni, a szócikk vitalapjára szoktuk. A másolás minden esetben jogsértő, amennyiben a weboldalon magán nem szerepel jól látható helyen a CC-BY-SA-3.0 licenc, vagy nincs írásos engedély arról, hogy a szezrői jog tulajdonosa engedélyezi a cc-licenc alatti felhasználást. Nem számít, hogy a neten hány helyen található meg a szöveg, itt megvannak a magunk szabályai. Szeretném felhívni a figyelmed, hogy nem biztos, hogy ez a weboldal teljesíti a Wikipédia:Nevezetesség (weblapok) irányelvükben írt feltételeket. A Wikipédián nem lehet bármilyen weboldalról szócikk, akkor sem, ha neked személy szerint nagyon tetszik a tartalma. Üdv Xiǎolóng vigyázz, harap! 2011. szeptember 26., 21:01 (CEST)Válasz

Úgy látszik, nem olvastad el figyelmesen, amit írtam. Hiába engedélyezik a szöveget, ez a weboldal egyszerűen nem nevezetes. A világhálon több milliárd weboldal működik, itt csak azokról lehet szócikk, amelyekkel független források is foglalkoztak, például recenziót írtak róla, elnyert egy rangos díjat stb. A szócikket törlésre jelöltem. --Xiǎolóng vigyázz, harap! 2011. szeptember 27., 14:12 (CEST)Válasz

A memorings természetéről[szerkesztés]

Kedves szerkesztőtárs!

A memorings.hu-t megtekintve nem világos a számomra ennek a lapnak a természete. Kérem segítsen megérteni, hogy ez egy üzleti vállalkozás, vagy valamilyen közpénzből létrehozott vagy tudományos, oktatási célú vagy valamilyen más kezdeményezés.

--Peyerk vita 2012. december 4., 20:38 (CET)Válasz

Kedves szerkesztőtárs!

Amennyire én utánajártam az oldal kettős természetű. Egyrészről egy közcélú vagy közhasznú - Emlékekért Alapítvány - alapítványon keresztül számos nemzeti szervezettel dolgoznak együtt, úgy mint a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (Miniszterelnöki Hivatal), a Magyar Olimpiai Bizottság, a Honismereti Szövetség (Nemzeti Múzeum), Holokauszt Intézet, Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, stb. Ezek a szervezetek a saját érdekkörükbe tartozó személyek részére készítenek emléklapokat, lényegében virtuális emlékhelyeket, amelyeket a világ minden pontjáról elérhetnek az érdeklődők, az emlékezők. Emlékezés, kegyelet gyakorlása határok nélkül! A magam részéről együttműködök a fent jelzett Emlékekért Alapítvánnyal, és ezért is tartom fontosnak, hogy hazánk jeles személyeinek a virtuális emlékhelyei minél nagyobb nyilvánosságot kapjanak, hiszen a - például a sportolóinkról az otthon őrzött emlékek megosztása, közkincsé tétele, vagy a honismereti mozgalom aktivistái által összegyűjtött igen értékes anyagok így széles nyilvánosságot kaphatnak-.

Az oldalnak van egy üzleti része is, hiszen bárki készíthet a saját rokona, ismerőse, részére emléklapot, amiért fizetni kell. A nekem eljuttatott információ szerint a fizetés azért kell, hogy az oldal teljesen reklám mentes maradhasson, mivel igen ízléstelen lenne ha egy-egy emlékoldalon megjelenne bármilyen reklám.

Az alapítványtól kapott tájékoztatás alapján az oldalt eddig közel félmillió látogató kereste fel a világ 98 országából (ez a lényegében a "fejlett" világ), annak ellenére, hogy jelenleg csak magyar nyelven érhető el. Az átlagos látogató 9,46 emléklapot látogat meg, és 5,6 percet időzik az oldalon.

Ezeket az adatokat az alapítványtól kapom időről-időre, amikor megköszönik az én munkámat is, azt amellyel közreműködök hogy pl. a hírességek itteni oldalán is megjelenhessen pl. a sírokhoz hasonlóan, a virtuális emlékhely elérhetősége.

Kizárólag olyan linkeket osztok meg, amelyek valamely erre érdemes szervezet által létrehozott emlékoldalra mutatnak. Magánszemélyek által létrehozott oldalakra mutató linkeket soha nem helyezek el.

Kérdezte, van-e oktatási vetülete. Úgy tudom, előkészítés alatt van egy nagyon komoly program, amely a HM, a Honismereti szövetség és az alapítvány együttműködésével jönne létre, és az Első Világháború áldozatainak emlékére, a határainkon belüli és kívüli iskolák számára kerül meghirdetésre, a közeledő 100. évforduló kapcsán.

Mint láthatja az oldal céljaiban és működésében lefedi az Ön által felvetett kérdéseket: - Honismereti Szövetség - "tudományos", - Közcélú, a közcélú partnerek miatt, - Oktatási a fent leírt program kapcsán, - stb.

Remélem sikerült kielégítő választ adja a kérdésére.

Tisztelettel

Felméry Gábor

Kedves szerkesztőtárs!

A leírtak alapján úgy látom, hogy a projekt nem hordoz egy lexikonban felhasználható és megfelelően forrásoltnak tekinthető információt. Ezért azt javaslom, hogy a cikkekbe való belinkelésétől tekintsen el, mivel ez reklámnak értelmezhető, ami a Wikipédiának viszont nem célja.

--Peyerk vita 2012. december 5., 11:57 (CET)Válasz

Kedves szerkesztőtárs!

Amennyiben valakinek a sírhelye a Farkasréti Temetőben reklám, éppen annyira reklám a virtuális emlékhelye. Ön szíve joga, miként ítéli meg, nagyon sajnálom, ha nem látja át, hogy az emlékezés kiterjed az emléktáblák, sírköveken túl, egy aktív, sőt interaktív megoldásra, olyanra, ahol a világban szétszórtan élő tisztelők, rajongók, együtt emlékezhetnek, és megoszthatják gondolataikat, az általuk őrzött emlékeket.

Én azért bátorkodtam a linket beszúrni, mert szerintem legalább annyira ott a helye mint mondjuk az adott személy sírjának a fotójának, és a temető megjelölésének, vagy az emléktábláknak, vagy ....

Kérem ne felejtse el, nem magánszemélyek által létrehozott emléklapok linkjét helyeztem el, hanem pl. A Magyar Olimpiai Bizottság Magyar Olimpiai Akadémiája által létrehozott oldalakat, vagy a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság által létrehozott oldal.

Van több olyan emléklap, amikor az adott személynek semmilyen földi emlékhelye nincs, mert mondjuk ahol meghalt, már régen kihantolták.

Azt gondolom a XXI. században semmiképpen nem minősül reklámnak, mondjuk Puskás Ferenc emlékoldalának a linkje, de Mádl Ferenc Köztársasági Elnök virtuális emlékhelyére mutató link sem.

Tisztelettel

Felméry Gábor

Kedves szerkesztőtárs!

A Farkasréti temetőben lévő sír semmilyen esetben nem reklám. A különbség egy sír és a belinkelt lap között ég és föld. Be kell valljam, az összevetésnek még a gondolatát is ízléstelennek érzem.

A sír egyedi, az elhunyt személyéhez szorosan kötődő dolog, mivel a mi kultúránkban általában mindenkinek van belőle egy (előbb vagy utóbb), ezért önmagában fel sem merülhet vele kapcsolatban, hogy reklámot szolgál. Nem is igen tudok példát, hogy arra használják fel. A temetőben a rokonaim sírjai mellett nem is venném jó néven, ha temetkezési vállalkozók bármilyen visszafogott reklámjait is kellene látnom.

Ezzel szemben a honlapban semmiféle egyediség nincs, bárki csinálhat akár háromszáz hasonlót. Tulajdonképpen csinál is: rajongói oldalakkal tele van az internet, élőkével éppúgy, mint holtakéval. Azt nem vitatom, hogy egy ilyen virtuális emlékhely önmagában nem reklám, de itt az emléklapok nem önmagukban állnak, az önreklám pedig a reklám egyik fajtája. (Volna ötletem, hogyan lehetne javítani, ízlésesebbé tenni a lapot, de nem tervezem, hogy ebben az üzletágban kezdjek karriert.)

Valójában persze csak az a kérdés, hogy egy lexikonban mi indokolhatja egy ilyen lap linkelését. A Wikipédiában kerüljük a rajongói lapokat (mert legtöbbször nem megbízható és a lexikon szempontjából nem releváns a tartalmuk), kivételt akkor teszünk, ha e szempontoknak megfelel és máshol nem megtalálható információkat nyújt.

E szempontok figyelembe vétele mellett mi szól hát a virtuális emlékhely linkelése mellett?

--Peyerk vita 2012. december 6., 00:17 (CET)Válasz

U.i. A vitalapokon a hozzászólásainkat célszerűségi okokból automatikus aláírással szoktuk ellátni, ami a szerkesztői lapunkra vagy vitalapunkra mutató linket és pontos időpontot is tartalmaz. Ezt vagy négy darab tilde (~) begépelésével, vagy a szerkesztőablak tetején lévő ikonsorban a megfelelő (nálam balról a harmadik) ikon egérrel történő lenyomásával tudjuk megtenni. --Peyerk vita 2012. december 6., 00:21 (CET)Válasz

Kedves szerkesztőtárs!

Azt gondolom nincs közöttünk alapvető és antagonisztikus ellentét. A világunk virtualizálódik, lásd ma már nem nyomtatott lexikont használunk, olyat amelyet a nagy tudású akadémikusok állítottak össze, hanem olyat amit mi mindannyian szerkesztünk, szerkeszthetünk, és amely így majdnem napra kész. Hogy az általam fontosnak tartott kérdésnél maradjak egy példával: Tegnap érkezett a szomorú hír, Hollósi Frigyes haláláról, és néhány órán belül a szerkesztő megváltoztatta az itteni szócikket és bevezette a halálának az időpontját. Tehát aktualizálta az oldalt. (Mellesleg a MEMORINGS-en valaki létrehozott egy emlékoldalt Hollósi Frigyes tiszteletére, amely nyilvánvalóan rajongói oldal, és soha nem jutna eszembe ide belinkelni.)

Térjünk vissza az általam belinkelt emlékoldalakhoz. Mint korábban is írtam, nem általában, és nem rajongói oldalakat linkelek be, hanem nagy köztiszteletnek örvendő szervezetek (MOB, NEKEB) által létrehozott oldalakat, amelyeket ők folyamatosan ellenőriznek, karbantartanak. Az alapítvány kuratóriumának elnökétől - aki egy elismert történész professzor, mellesleg a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának tagja, vezető tisztségviselője - kapott tájékoztatás szerint a NEKEB által létrehozott valamennyi emlékoldalt szaktörténészek állítják össze, míg a MOB által készített oldalakat a MOB Emlék- és Hagyományőrző Bizottsága felügyeli, ellenőrzi.

Az általuk készített oldalak, lényegében virtuális emlékhelyek, emléktáblák, és mint ilyenek semmiképpen sem rajongói oldalak. Nyilván nem is lexikonok. Nem racionális oldalak, hanem emocionális oldalak.

Az Emlékekért Alapítvány a vele együttműködő szervezetektől elvárja, hogy folyamatosan ellenőrizzék az emlékoldalakat, és óvják, védjék azokat, úgy tartalmi, mint kegyeleti szempontból.

Az oldalak létrehozói azonnali értesítést kapnak az általuk ellenőrzött emlékoldalakon történő változtatásokról, eseményekről, így ha oda nem illő, vagy szakszerűtlen post kerül elhelyezésre, azonnal tudják moderálni.

Mindegyik szervezet fontosnak tartotta, hogy egy ilyen közösségi hely nagyon jelentős "forráshellyé" is válhat, amennyiben a széles közösség megoszt egymással olyan emlékeket, amelyek önállóan mondjuk a Wikipedia oldalaira nem valóak, de egy emlékoldalon helyük van, és amelyek alapjául szolgálhatnak további kutatásoknak is.

Tisztelt szerkesztőtárs!

Ön szerint miért található számtalan Wikipedia szócikkben felsorolás az adott személy emlékezetéről? Emléktáblákról, emlékházakról, sírról, emlékműről? Nyilván azért, hogy az érdeklődő, ha úgy gondolja ellátogathasson ezekre a helyekre, és megtekinthesse az emlékeket.

Az általam megosztott linkek nem tesznek mást, mint rámutatnak egy-egy olyan emlékoldalra, amit igen hozzáértő szervezetek hoztak létre, azzal a céllal, hogy a számukra - gondolom nemzetünk számára is - fontos személyek - más típusú - emlékezete a virtuális térben is megjelenjen, és azok is emlékezhessenek akik térben távol élnek, és nem látogathatnak el egy-egy múzeumba, emlékhelyre. (pl. magyar diaszpóra)

Mint láthatja szó nincs arról, hogy bárkit reklámozni akarnánk. Ezeknek a szervezeteknek, MOB, NEKEB, stb. nincs szükségük reklámra, és mondjuk az olimpiai bajnokainak sincs erre szüksége, de bizton állítom, hogy nekünk felhasználóknak igen is szükségünk van érzelmi kapcsolódásra múltunkhoz, azokhoz akik sokat tettek értünk, nemzetünkért.

Ha ezen információk után is úgy ítéli meg, ezen emlékoldalak nem érnek fel egy emléktábla értékével, és továbbra is "rajongói" oldalnak tekinti őket, lelke rajta, nagyon fogom sajnálni. Hiszem azonban, hogy a fentebb leírtak megváltoztatják a véleményét és hozzájárul az Ön által ellenőrzött szócikk kiegészítéséhez.

Kérem végül engedjen meg egy személyes megjegyzést. Miért teszem mindezt? Miért linkelgetek, miért vitatkozok most Önnel?

Nekem személy szerint tetszik ez az oldal, tetszik, hogy olyan személyeknek van emlékoldaluk, akik számomra fontosak. Fontosak azok az olimpikonok, akikért annak idején még szurkoltam, fontosak nemzetünk azon nagyjai, akikről történelmi tanulmányaim során ismereteket szereztem. Azt gondolom, hogy ápolnunk kell az emléküket, és ezt nem feltétlenül egy temetőben, egy sír előtt, vagy egy emléktábla előtt kell megtennünk. Nem mindig csak a "hivatal" emlékezhet meg méltóan, sokszor az átlag ember is megteheti mindezt. Hiszem, hogy azon személyek esetében amikor a Wikipedia szócikkben az Emlékezete rovatban beszúrok egy linket, azzal hozzájárulok e nagyszerű emberek emlékének megőrzéséhez, hírnevük öregbítéséhez. Döntése meghozatalakor kérem gondolja végig e személyes motivációkat is.

Tisztelettel

Felméry Gábor

Felméry Gábor vita 2012. december 6., 09:53 (CET)Válasz

ps. Az Ön utóiratában kérteknek megpróbálok eleget tenni, köszönöm a segítséget!

Kedves Felméry úr!

Őszinte leszek. Szerintem ez egy közepesen ízléses üzleti vállalkozás, amihez a modernitás mázával sikerült néhány olyan szervezetet megnyerni, amelyek kevéssé modernek, és ezekre a szervezetekre hivatkozva a Wikipédia cikkeiben elhelyezett linkek ennek a vállalkozásnak a reklámjaként szolgálnak.

Az ön által említett, különböző Wikipédia-cikkekben bemutatott emlékhelyek jellemzően közterületen állnak, ahova bárki tetszése szerint ellátogathat, nem csinál senki pénzt abból, hogy egy ház falán álló emléktábla vagy egy temetőben álló síremlék előtt emberek emlékeznek valakire. Az interneten számtalan nagyszerű ember emlékezetét őrzik önkéntesen készített rajongói oldalak, melyekből szintén nem akar senki sem pénzt csinálni. A Wikipédia maga pedig szintén a megemlékezés helye: akiről cikk van, arra emlékezünk is. És ezt is ingyen, a Wikimédia Alapítvány támogatásával.

Mindezek alapján tehát nem tudom elfogadni se különlegesnek, se értékesnek a vitatott honlapot, ezzel szemben a rá mutató linkek elhelyezését továbbra is spamnek tekintem.

(U.i. Örülök, hogy kezd elmélyedni a Wikipédia szerkesztésének szépségeiben és technikájában, remélem, vitánk ellenére rászokik erre.)

--Peyerk vita 2012. december 6., 22:24 (CET)Válasz

Felvetettem a kérdést a Wikipédia szerkesztői közössége számára, mert természetesen nem a személyes véleményem alapján kell a dologról határozni: Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#Memorings.hu. --Peyerk vita 2012. december 6., 22:42 (CET)Válasz


Tisztelt szerkesztőtárs!

Ízlések és pofonok. Mielőtt az első linket elhelyeztem volna kikértem a szerkesztők véleményét és igenlő választ kaptam. :-)

Elég erőteljesen vitatkozok Önnel, hogy a temetői üzlet mennyire üzleti vállalkozás, a hazai temető business cca. 34 milliárd forint/év. Amikor mi elhelyezünk egy-egy koszorút az olimpiai bajnokok emlékfalánál, az néhány ezer forint, és tudomást szerez róla az a maroknyi ember akik jelen vannak, akiknek pl. idejük engedi, hogy részt vegyenek az adott megemlékezésen.

Ehhez képest a virtuális térben történő megemlékezés viszont bárki számára elérhető, és senkinek egy fillérjébe se kerül.

Megemlékezhetünk nagyjainkról, az adott szervezetek által létrehozott oldalakon, egy-egy emlékkönyv bejegyzéssel teljesen ingyenes.

Nem gondolom, hogy Önnek igaza lenne abban, hogy pl. a MOB-ot nem tekinti modernek, illetőleg azt sem gondolom, hogy azokat a történészeket és közéleti személyeket, akik mondjuk a NEKB elnökségét alkotják, olyannak tekinti akik inkompetensek abban, miként lehet és kell megemlékezni a Nemzeti sírkerthez tartozó személyekről, akár a virtuális térben is. Nem gondolom, és éppen ezért el sem tudom fogadni, hogy csak a lexikon szerű emlékezésnek van helye, az adatoknak, és nincs helye emócióknak.

Döntsön Ön úgy ahogyan gondolja. Én a magam részéről ezt a vitát befejezettnek tekintem, hiszen átváltottunk olyan síkra, amikor Ön kifogyott az érvekből, és csupán az ízlése és megérzése alapján ítél. Nagyon sajnálom, hogy ez így történt.

További sikereket kívánok a munkájához.

Felméry Gábor

ps. Köszönöm az u.i.-ban megtett pikírt megjegyzéseit! :-(

Felméry Gábor vita 2012. december 7., 00:16 (CET)Válasz

Kedves Felméry úr!

Elnézését kérem, ha pikírtnek tűnt, amit írtam, nem volt ilyen szándékom. A legőszintébben szeretném, ha a Wikipédia aktív szerkesztőjévé válna, hiszen az érdeklődése és a felkészültsége nyilvánvalóan jó és hasznos szerkesztővé teszik.

Ami a szerkesztőtársak véleményét illeti a vitatott linkekről, az elég határozottan formálódik a megbeszélési lapon. Azt javaslom, fejtse ki ott az álláspontját, ha nem ért egyet az elég egyöntetűnek tűnő véleménnyel.

A személyes véleményemet nem megérzések alapján alakítottam, ki, bár az ízlésem természetesen benne van. Legjobb meggyőződésem szerint kifejtettem fentebb minden tartalmi érvet, amit számításba kell és érdemes venni. Ami a NEKB tevékenységét illeti, remélem megbocsátja nekem, ha erről nem bontom ki itt a véleményemet. A vitatott kérdés megítéléséhez ez szerencsére nem szükséges.

--Peyerk vita 2012. december 7., 08:50 (CET)Válasz