Szerkesztő:Tokio1967

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Lásd még: Wikipédia#Mi nem szerepelhet a szerkesztői lapon?

Álomvölgyi Megvilágosodás Sztúpa[szerkesztés]

Az ÁLOMVÖLGYI MEGVILÁGOSODÁS SZTÚPA az egyik legősibb tibeti hagyományvonal, a DRIKUNG KAGYÜ zalaszántói Béke Sztúpa rezidens dharmatanítóitól, Drupon Koncsok Lhundup és Drupon Koncsok Dzsigmet kapott áldást és  felhatalmazást, teljes végigvezetési támogatást.

Áldás, felszentelés (2022)[szerkesztés]

Nagy megtiszteltetés, hogy maga Őszentsége Drikungpa Csecang Rinpocse vállalta el (2022) az Álomvölgy Megvilágosodás Sztúpa szellemi védnökségét és saját kezüleg festette fel az Om Ah Hum gyökérszótagokat a sztúpa szakrális gerincét szimbolízáló életfára.

Az Om Ah Hum gyökérszótagok felfestése az életfára

Őszentsége nemcsak áldását, tanácsait adta a sztúpa piliscsabai építésére, hanem a végső felszentelésére is ígéretet tett. A Piliscsaba, Álomvölgy területén épített sztúpa az Atemi Budo Akadémia tanárainak és az Atemi Budo Akadémia Megvilágosodás Sztúpája Egyesület 12 alapítójának - vallás- és egyházfüggetlen - szellemi gyakorló közösségének adománya.

Küldetés[szerkesztés]

Az Álomvölgyi Megvilágosodás Sztúpa a tibeti nyolc hagyományos forma közül a “megvilágosodás" szakrális építménye, amely az egyetemes emberi együttérzés és szeretet szimbólumaként  épült meg. Vallási szervezetekhez közvetlenül nem kapcsolódik.  Az emberi tudat dualitástól mentes tisztaságát, a szellemi-lelki fejlődés útját és lehetőségét  szakrális geometriai, energetikai formában  jeleníti meg.  Az egyetemes emberi értékek szimbólumaként az érző lények szenvedéstől való megszabadulásának lehetőségét, az együttérzés kulcsszerepét jeleníti meg.

Álomvölgy látképe a körüljárható sztúpával

Bárki számára nyitott, látogatható és körüljárható.

Spirituális háttér[szerkesztés]

A Kagyü (bka’ brgyud) hagyományvonalat olykor a „szóbeli tanítások hagyományvonalának” nevezik. A Kagyü „Ka” (bka’) szótagja a közvetlenül a Buddhától származó útmutatásokra, tanokra vagy szavakra (szkt. vacana) vonatkozik, míg a „gyü” (brgyud) a mesterek és tanítványok töretlen hagyományvonalát jelenti. A Kagyü hagyományvonal alapítója Tilopa Mahasziddha volt (988-1069), aki Észak-Indiában élt. Úgy tartják, hogy Tilopa közvetlen átadásban részesült az ős-buddha Vadzsradharától.

Ebben az összefüggésben a Kagyü hagyományvonal magából a valóság igaz lényegéből ered, ezért meghaladja a teret és az időt. A megértés másik szintjéről tekintve Tilopának is voltak emberi mesterei, akitől négy különleges átadásban, a „Négy Szóbeli Tanítás”-ban (bka’ babs bzhi) részesült, így ő lett a hagyományvonal fenntartója. Az egyik etimológiai értelmezés szerint a „Kagyü” név a „Négy Szóbeli Tanítás” (bka’ babs bzhi brgyud pa) rövidítésének felel meg.