Szűcs Endre (agrármérnök)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szűcs Endre
Született1941. május 30.
Komádi
Elhunyt2021. június 4. (80 évesen)[1]
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásaagrármérnök
SablonWikidataSegítség

Szűcs Endre Bálint (Komádi, 1941. május 30.2021. június 4.) magyar agrármérnök, egyetemi oktató.

Élete[szerkesztés]

1941. május 30-án született Komádiban. Szakközépiskolai tanulmányait a váci Mezőgazdasági Technikumban fejezte be, majd a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen tanult tovább, ahol 1964-ben szerzett agrármérnöki oklevelet.

Egyetemi tanulmányai után gyakornokként a turai és a zsámbéki mezőgazdasági termelőszövetkezetekben kezdte pályáját. A következő évtől az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézetbe került, ahol 1989-ig, tehát kereken 25 éven át dolgozott, kezdetben mint tudományos segédmunkatárs, végül mint tudományos főmunkatárs, mindvégig a Szarvasmarha-tenyésztési Osztályon tevékenykedve.

Ezt követően egyetemi állományba került, a Gödöllői Szent István Egyetem Állattenyésztéstudományi Intézetébe, ahol 1997-ig egyetemi docensi munkakört töltött be. 1997-ben intézményt váltott és a Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Karán lett egyetemi magántanár.

Munkásságának kései éveiben, 2007 és 2011 között a Nyugat-magyarországi Egyetem Állattudományi Intézetében oktatott, egyetemi docensként. Tárgyfelelőse volt a szarvasmarha-tenyésztés tantárgynak, de oktatott tartástechnológiát, és minőségi hústermelés című tantárgyat is. 2015-ig segítette az Ujhelyi Imre Állattudományi Doktori Iskola munkáját.

Egyetemi doktori címét még 1971-ben szerezte meg, a kandidátusi címet 1988-től birtokolta. 1995-ben habilitált és 2001-ben nyerte el az MTA akadémiai doktori címét. Ugyanabban az évben meghívott előadóként oktatott a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán is.

Jelentős publikációs tevékenységet fejtett ki, közleményeinek száma meghaladja a 600-at. Számos fiatal kutató pályájának indulását segítette jelentős mértékben.

Utolsó éveit félrevonultan, családi körben élte felesége, két lánya és családja, nyolc unokája közelségében. 2021. június 4-én hunyt el.

Kutatói tevékenysége[szerkesztés]

Fő kutatási (és oktatási) területe a szarvasmarhatenyésztés, a húsgazdaságtan, a húsfeldolgozás és az alkalmazott zootechnika volt.

Társadalmi megbízatásai[szerkesztés]

Több tudományos szervezetben viselt társadalmi megbízatásokat, melyek közül a jelentősebbek az alábbiak:

  • Tagja volt az Európai Állattenyésztők Szövetsége Szervezőbizottságának.
  • Koordinátora volt több nemzetközi együttműködésnek Magyarország és Ausztria, Spanyolország, Finnország, Németország és Törökország vonatkozásában.
  • Tagja volt több tudományos folyóirat szerkesztőbizottságának (pl. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. In Memoriam Dr. Szúcs Endre, 2021. június 29. (Hozzáférés: 2023. március 30.)

Források[szerkesztés]