Syngamus trachea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Syngamus trachea
Néhány példány egy fácán felnyitott légcsövében
Néhány példány egy fácán felnyitott légcsövében
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Csoport: Kétoldali szimmetriájú állatok (Bilateria)
Törzs: Fonálférgek (Nematoda)
Osztály: Érzékpálcások (Secernentea)
Rend: Rhabditida
Alrend: Strongylida
Család: Syngamidae
Nem: Syngamus
(Montagu, 1811)
Faj: S. trachea
Tudományos név
Syngamus trachea
Montagu, 1811
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Syngamus trachea témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Syngamus trachea témájú kategóriát.

A Syngamus trachea az érzékpálcások (Secernentea) osztályának Rhabditida rendjébe, ezen belül a Syngamidae családjába tartozó faj.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Syngamus trachea élősködő életmódú fonálféreg, amely a madarak (Aves) légzőrendszerét támadja meg. A léprigó (Turdus viscivorus) egyik fő belső élősködője.[1]

Ennek a fonálféregnek a színe élénk vörös. A hím és nőstény példányok majdnem folytonosan szaporodnak, emiatt eldugaszolják a légcsövet. Ennek következtében a fertőzött madarak kénytelenek köhögni. A visszaöklendezett férgeket újból lenyelik, ahol a nőstények lerakják petéiket. A peték pedig az ürülékkel távoznak. A petés ürüléket elfogyasszák a földigiliszták (Lumbricidae), az ülőszemű tüdőscsigák (Basommatophora) (közülük főleg: a nagy tányércsiga (Planorbarius corneus) és a közönséges vízicsiga (Bithynia tentaculata)), valamint a szárazföldi csupaszcsigák (Eupulmonata), amelyek átmeneti gazdaállatai a Syngamus tracheának. Később ezeket a gerincteleneket és az ürülékeiket megeszik a madarak, és újabb fejlődési, illetve szaporodási ciklus jön létre.

A háztáji szárnyasokból főleg a házi tyúkok (Gallus gallus domesticus) és a házi pulykák (Meleagris gallopavo domesticus) vannak kitéve ennek a fertőzöttségnek. Az ivermektin nevű vegyülettel lehet meggátolni a Syngamus tracheával való fertőzést.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rothschild & Clay (1953) p. 181.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gapeworm című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]