Stanislas de Boufflers

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stanislas de Boufflers
Élete
Született1738. május 31.
Nancy
Elhunyt1815. január 18. (76 évesen)
Párizs
Sírhely
SzüleiMarie Françoise Catherine de Beauvau-Craon
Louis François de Boufflers-Remiencourt
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)vers, próza
A Wikimédia Commons tartalmaz Stanislas de Boufflers témájú médiaállományokat.

Stanislas de Boufflers (Nancy, 1738. május 31.Párizs, 1815. január 18.) francia költő, író, katonatiszt, politikus, enciklopédista.

Élete[szerkesztés]

Anyja, Marie Françoise Catherine de Beauvau-Craon, Szaniszló lengyel király hivatalos szeretője volt. A fiút egyházi pályára szánták és Párizsban a Saint-Sulpice-templom szemináriumában töltött két évet, de nem tett papi fogadalmat. Akkor írta az Aline, reine de Golconde című meséjét, ami nagy sikert aratott. Boufflers belépett a Máltai lovagrendbe, hogy keresztapjától, Szaniszló királytól kapott 40 000 livres összeget ne veszítse el. Katonai pályára lépett, 1772-ben ezredes az Esterházy huszárezredben (3. huszárezred). Részt vett a hétéves háborúban. 1784-ben tábornokként hagyta el a hadsereget. Röviddel utána kinevezték Szenegál és Gorée szigetének kormányzójává. Amikor visszatért Párizsba, újra irodalommal foglalkozott. 1788-ban a Francia Akadémia tagjává választották, az 1789-es rendi gyűlésen nemesi képviselőként vett részt.

1792 augusztusában, a Tuileriák ostroma után emigrációba vonult Berlinbe. Először Henrik porosz herceg közelébe, akit már ismert, utána II. Frigyes Vilmos udvarába. Breslauban megházasodott. A brumaire 18–19-i államcsíny után hazatért és Napóleont támogatta. A Bibliothèque Mazarine helyettes könyvtárosa lett és 1803-ban újra elfoglalta székét a Francia Akadémián.

Művei[szerkesztés]

  • Aline, reine de Golconde
  • Lettres à ma mère
  • Traité sur le libre arbitre

Források[szerkesztés]