Spanyolország közlekedése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Spanyolország közlekedése
Közlekedés irányajobb oldali
Közúthálózat hossza683 175 km
Vasúthálózat hossza16 102 km
Vízi utak hossza1000 km
Fontosabb kikötőkAlgeciras, Barcelona, Bilbao, Cartagena, Huelva, Tarragona, Valencia (Spanyolország); Las Palmas, Santa Cruz de Tenerife (A Kanári szigeteken)
A Wikimédia Commons tartalmaz Spanyolország közlekedése témájú médiaállományokat.

Spanyolország Európa délnyugati részén helyezkedik el, mind a főutak, mind az autópályák sugaras szerkezetűek, a közlekedés központja az ország mértani közepe, Madrid. Az Uniós csatlakozás után a spanyolok rengeteg pénzt kaptak, melyből a közlekedési hálózatokat nagymértékben bővítették, fejlesztették.

A jelentősebb városok általában a tenger vagy óceán partjain találhatóak (Barcelona, Bilbao, A Coruña, Cádiz, Málaga), ritkább esetben beljebb (Zaragoza, Sevilla, Granada). Az országot a hatalmas távolságok jellemzik, és az agglomerációkat leszámítva a mobilitás alacsony fokú.

Vasúti közlekedés[szerkesztés]

Spanyolország vasútvonalai

Az országban történelmi okokból a szomszédos Franciaországtól eltérő, szélesebb, 1668 mm-es nyomtávolságot választották a vasútépítéshez. Ez később sok bonyodalmat okozott, a határt is átlépő vonatokat át kellett rakodni, vagy a tengelyeiket az eltérő nyomtávolságok miatt át kellett szerelni.

Az 1990-es években megkezdődött a spanyol nagysebességű vasúthálózat kiépítése is, ám ez már normál (1435 mm-es) nyomtávolsággal. Így az országban két eltérő nyomtávolságú, egymással néha párhuzamos vasúthálózat is kialakult, tovább bonyolítva ezzel a vasúti közlekedést. A technikai problémák megoldására fejlesztette ki a spanyol Talgo az átszerelés nélkül is nyomtávváltásra alkalmas szerelvényeit.

  • Összesen: 16 102 km
    • Széles nyomtáv: 11 873 km (1668 mm)
    • Normál nyomtáv: 2 312 km (AVE)
    • Keskeny nyomtáv: 1 884 km (1000 mm)

Közút[szerkesztés]

  • Teljes hosszúság: 683 175 km (2011)

Autópályák[szerkesztés]

Spanyolország autópályái

Vízi utak[szerkesztés]

Az országban 1 000 km hajózható vízi út van. (2016)[1]

Kikötők[szerkesztés]

Az ország legnagyobb kikötői: Algeciras, Barcelona, Bilbao, Cartagena, Huelva, Tarragona, Valencia (Spanyolország); Las Palmas, Santa Cruz de Tenerife (Kanári-szigetek)

Csővezetékek[szerkesztés]

  • Olajvezeték: 616 km
  • Gázvezeték: 10481 km

Repülőterek[szerkesztés]

Spanyolország legforgalmasabb repülőterei. A körök nagysága a forgalom nagyságát jelenti, a kék szín növekedést, a piros szín csökkenést jelent.

Az országban összesen 150 repülőtér található, ebből 99 burkolt kifutópályával, 51 pedig csak füves kifutópályával rendelkezik.

Fontos nemzetközi[szerkesztés]

Kisebb nemzetközi[szerkesztés]

Helikopter leszálló helyek[szerkesztés]

  • 10 db

Városok közlekedése[szerkesztés]

Villamosok[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Transport in Spain
A Wikimédia Commons tartalmaz Spanyolország közlekedése témájú médiaállományokat.

Források[szerkesztés]

  1. CIA - The World Factbook. cia.gov, 2016 [last update]. [2009. május 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. március 12.)