Skellig Michael

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Skellig Michael
Világörökség
Skellig Michael
Skellig Michael
Adatok
OrszágÍrország
Világörökség-azonosító 757
TípusKulturális helyszín
KritériumokIII, IV
Felvétel éve1996
Elhelyezkedése
Skellig Michael (Írország)
Skellig Michael
Skellig Michael
Pozíció Írország térképén
é. sz. 51° 46′ 15″, ny. h. 10° 32′ 27″Koordináták: é. sz. 51° 46′ 15″, ny. h. 10° 32′ 27″
A Wikimédia Commons tartalmaz Skellig Michael témájú médiaállományokat.

Skellig Michael sziklasziget 15 kilométerre nyugatra Írország délnyugati partjaitól. A név az ír Sceilig Mhichil-ből ered és Mihály-sziklát jelent. A két Skellig-sziget közül ez a nagyobbik, területe kb. 17 hektár. A sziget legmagasabb pontja 289 méterre van a tengerszint felett.

600 éven át a sziget az ír keresztény szerzetesek fontos központja volt. Az 588-ban épített kolostorban a szerzetesek a sziklafalhoz épített kőkunyhókban spártaian egyszerű életmódot folytattak. Ivóvíznek esővizet gyűjtöttek, a szikla védettebb oldalán zöldségeket és gyógynövényeket termesztettek.

A Skellig Michael közössége soha nem volt nagy – valószínűleg 12 szerzetes és egy apát élt itt, a 12 apostol mintájára.

Az ismert, de nehezen megközelíthető kolostor 1996 óta az UNESCO Világörökség listáján szerepel. Éppen a nehéz megközelíthetőség miatt a kolostor épen maradt meg. A turisták belépését korlátozzák, mert úgy vélik, hogy a növekvő számú látogató tönkretenné a sziget állapotát, különösen a sziklára vezető kb. 600 kőlépcsőt.

Története[szerkesztés]

Szerzeteskunyhók

A Skellig Michael kolostora több viking rajtaütést túlélt a 9. században. 1000 körül új kápolnát építettek. A 12. században a szerzetesek elhagyták a szigetet és a szárazföldi Ballinskelligs kolostorba költöztek.

Az 1500-as évektől kezdve a sziget az éves zarándoklatok célpontjává vált, de állandó lakossága nem volt. A 1826-ban két világítótornyot építettek, így a szigetnek ismét voltak lakói: a világítótorony őrei. Az egyik világítótorony most is üzemel, de az 1960-as években átépítették és az 1980-as években automatizálták.

Természet[szerkesztés]

Kisebb szomszédjával, a Little Skelliggel együtt a sziget természeti rezervátum. A Skelligeken számos tengeri madár honos, köztük szulafélék, lundák, viharmadárfélék, sirályfélék és alkafélék.

Érdekesség[szerkesztés]

Itt forgatták a Csillagok háborúja VII: Az ébredő Erő és a Csillagok háborúja VIII: Az utolsó Jedik című filmek számos jelenetét.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Skellig Michael című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Skellig Michael című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]