Sennyey Ferenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Sennyey Ferenc, sárvári prefektusaként három vártartomány, Sárvár, Kapuvár és Léka uradalmainak elöljárója volt a 16. században.

Élete[szerkesztés]

A Vas megyei eredetű Sennyeyek őse. Az ő gyermekeitől származnak a család bárói és grófi ágai.[1] Felesége Zempchey Orsolya volt.[2] A Magyar Országos Levéltárban a Nádasdy család levéltára több mint ötszáz magyar és latin nyelvű levelét őrzi az 1540-es évek elejétől az 1560-as évek közepéig. A család ősi birtokai a Rába völgyében található Kiszsennyén, Rábaszentmihályon valamint Béren feküdtek, amihez Sennyey Ferenc még egy a Gyöngyös patakon működő malmot is megszerzett. Nádasdy Tamás nádor sárvári prefektusaként három vártartomány, Sárvár, Kapuvár és Léka uradalmainak elöljárója volt. A mezőgazdasági munkák irányítása mellett a pénzügyek és a várépítési munkák is az ő feladatköréhez tartoztak, de ura pozsonyi és bécsi házainak ellátásáért is felelős volt.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nagy Iván: Magyarország családai czímerekkel és nemzékrendi táblákkal: X. kötet [Sáaghy - Szombathy]. Pest: Ráth Mór. 1863. 142–143. o.  .
  2. Bunyitay Vince: A kis Zsennyei báró Sennyey család levéltára. In: Századok, 7. (1873) 250. p.
  3. Boros Zoltán: Sennyey Ferenc magyar nyelvű leveleinek kutatási tapasztalatai. In: Fons X. (2003) 2. sz. 249-276. p.