Segítség a Biblia megértéséhez

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Segítség a Biblia megértéséhez (Aid to Bible Understanding) 1969-ben jelent meg és Jehova Tanúi első Biblia-encyclopædiája volt. Gyakran csak „A Segítség Könyv” néven hivatkoznak rá a felekezet tagjai. A Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania 1971-ben átdolgozta, 1988-ban pedig végleg helyettesítette az Éleslátás az Írásokból című könyvvel.

Tartalma[szerkesztés]

Sok hivatkozást tartalmaz olyan az Őrtorony Társulat által készített cikkekre, amelyek bibliai témákkal foglalkoznak; több mint negyvenféle Biblia-fordításra. Egy konkordanciára jobban hasonlít, mint egy enciklopédiára.

Háttér[szerkesztés]

A könyv készítése során felismerték, hogy az egyes Biblia-versek különbözőképpen is értelmezhetőek. Mindez oda vezetett, hogy Jehova Tanúi vezetése több változtatást hajtott végre a doktrínákon (ld.: Nathan Knorr idejében a szervezeti korlátozások).

A szerzők kilétét a névtelenség övezi, csak a Watchtower címere alatt futott, de a cég állítása szerint több, mint 250 kutató dolgozott rajta (p 5.).

Sokan, akik elhagyták a szervezetet ma is a Segítség Könyvre tekintenek és azzal kapcsolatban jelentetnek meg cikkeket (ld.: Raymond Franz, aki egyike volt a könyv szerzőinek).

Kritikák[szerkesztés]

Raymond szerint a legtöbb forrás egyenesen elfogult vagy megbízhatatlan volt, így ő maga végezte a legtöbb munkát.

Külső hivatkozások[szerkesztés]