Rott Andor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rott Andor
Született1897. június 14.
Budapest
Elhunyt1981. június 25. (84 évesen)
Antwerpen
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásavegyészmérnök,
feltaláló
Iskolái
SablonWikidataSegítség

Rott Andor (Budapest, 1897. június 14. - Antwerpen, 1981. június 25.) vegyészmérnök, feltaláló.

Élete[szerkesztés]

A budapesti Műegyetemen megkezdett tanulmányait a breslaui (Wrocław) Technische Hochschule-n (ma: Politechnika Wrocławska) fejezte be 1923-ban. Az egyetem után a budapesti Continental Filmgyár mérnöke lett. A belga fotóanyaggyár tulajdonosa, Lieven Gevaert (1868–1935) meghívására 1926-tól a Gevaert-cégnél (Gevaert Photo-Producten N.V.) dolgozott osztályvezetőként 1962-ig.

Munkássága[szerkesztés]

Legjelentősebb találmánya az 1939-ben szabadalmaztatott közvetlen pozitív fényképkészítés, a DTR (Diffusion Transfer Reversal, a diffúziós megfordító átvitel) volt. A DTR eljárásnál a lefényképezett felület vagy tárgy rögtön pozitív, azaz az eredeti sötét és világos árnyalatainak megfelelő képként jelentkezik. A kép kidolgozásánál a fixír és a hívóanyag egyidejűleg van jelen, és ezek azonnal kölcsönhatásba lépnek.

Két évvel később, 1941-ben hasonló módszer szabadalmát nyújtotta be az AGFA cég vegyészmérnöke, Edith Weyde (1901–1989). Az általa kifejlesztett DTR eljárást az úgynevezett Copyrapid irodai másolókban használták.

A Gevaert-cég és Rott elsőbbségét mutatja azonban az a tény, hogy az új fotópapírt Transargo elnevezéssel már 1940-ben forgalmazták.

A két cég versengésének végül is az AGFA-GEVAERT egyesülése vetett véget. Rott Andor a DTR-eljárást a Sciences et Industries Photographiques 1942-es évfolyamában megjelent Un nouveau principe de linversion: linversion-transfert par diffusion című tanulmányában mutatta be.

Ugyancsak Rott ötletéből származott az amerikai Edwin Herbert Land (1909–1991) Polaroid néven ismert, 1944-ben szabadalmaztatott ún. „rögtönfénykép” módszere is. E gépeknél a felvétel után néhány percen belül kihúzhatjuk a már kész, pozitív fényképet.

Edith Weyde-vel, a DTR-eljárás hasonló módszerének szabadalmaztatójával 1972-ben együtt adta ki a Photographic Silver Halide Diffusion Processes című tanulmányt.

E fotótechnikát forradalmasító találmány 40 éves évfordulójáról az egyesült AGFA-GEVAERT cég nagyszabású konferenciával emlékezett meg Antwerpenben, amelyen a szakma nemzetközi nagyságai között még köszönthették a két idős feltalálót is.

Művei[szerkesztés]

  • Un nouveau principe de l’inversion. Ľinversion transfert par diffusion (Science et Industries Photograpiques, 1942)
  • Photoqraphic Silver Halide Diffusion Processes (Weyde, E. társszerzővel, London–New York, 1972).

Irodalom[szerkesztés]

  • Vajda Pál: A DTR eljárás (Fotó, 1975)
  • Cassiers, P.: In Memoriam A. R. (Koninklijke Vlaamse Ingenieurs-Vereinigung, Antwerpen, 1981)
  • Vajda Pál: A fotótechnika, a fotóoptika és a fotóvegyészet magyar úttörői (Technikatörténeti Szemle, XII. sz., 1980-81).
  • Vajda Pál–Vajdáné Csizmarik Irén: R. A. In: Magyar Tudóslexikon. Főszerk: Nagy Ferenc. Bp.: Better–MTESZ–OMIKK, 1997.