Reklámarc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Twiggy angol manöken portréja egy graffitin

A reklámarc egy olyan személy, akinek arca, alakja, hangja és egyéb személyiségjegyei egy adott cég termékét vagy szolgáltatását népszerűsíti. A reklámarc feladata a hostess feladatköréhez hasonló, aki rendezvényeken, termékbemutatókon, szakmai kiállításokon, és más eseményeken, illetve reklámokban divat és egyéb termékeket, árukat mutat be, ismertet, az érdeklődőket tájékoztatja és igyekszik növelni a vásárlási kedvet.

Története[szerkesztés]

Festmények, grafikák, fotók, filmek, szlogenek, dallamok a reklám eszközei – tehát szerzői alkotások azok, amelyek képesek manipulatív hatást kifejteni, gyakran jól csengő nevek és ismert arcok felhasználásával.

Egy szép napon a történészek és a régészek rájönnek majd, hogy reklámjaink tükrözik a leghívebben a társadalmi folyamatokat.
– Dr. Pogácsás Anett: Reklámalkotók és reklámarcok

Reklámarcként híres sportolók, műsorvezetők, színészek, zenészek győzik meg az embereket, hogy egy termék, vagy szolgáltatás méltó figyelmükre, de akár kevésbé ismert személyek összekapcsolása egy reklámmal erőteljesebb hatást tud kifejteni a termék tudatosításában.

A megfizethetetlennek tartott hírességek felvonultatása pedig már új reklámozási stílust képvisel – az „Ad Force” típusú reklámok tekintélyre próbálnak szert tenni, a nagy csillagok (pl. David Beckham, Brad Pitt, Claudia Schiffer) szerepeltetésével.

Egy beszámoló szerint a reklámarc fogalom megjelenése az 1960-as évek első divatikonjának, Twiggynek köszönhető. Ebben az időben Twiggy reklámarc lett, a Toyota, a diétás Coca-Cola[1] és a Yardley[2] is szerződtette.

A jelenség kiteljesedése az 1970-es évekre évekre tehető, nevezetességekkel.


1966-ban óriásplakáton népszerűsítette a Camea termékeket Szalma Piroska, megelőzve ezzel a Fabulon óriásplakátot.

Pataki Ági reklámarc volt az 1970-es évektől, 20 éven át. Bakos Ilona manökent váltotta, aki 1972-ben népszerűsítette a Fabulon kozmetikai márkát. A Fabulon Áginak is nevezett modell többek között egy budapesti Kálvin téri tűzfalról tekintett az arra haladókra egy nagy méretű reklámmozaikról, a kép fotósa a Iparművészeti Főiskolán tanuló Németh Andreának a vizsgafotója volt. Sütő Enikő Fabulon reklámarca (háta) volt, a plakát fotóját Fenyő János fotóművész készítette 1974-ben. A Fabulon barna reklámhölgye Apostol Éva manöken volt. A Fabulissimo arca Szőnyi Kinga manöken volt 1986 évtől.

Pataki Ági 2019-ben, 67 évesen a Helia-D új Cell Concept ránctalanító termékcsaládjának arca lett.

Claudia Schiffer szupermodell, az 1990-es évek elején, az első modell, aki a Vanity fair borítóján megjelent. 20 évesen már a Guess majd a Revlon reklámarca és Lagerfield kedvenc modellje lett.

Ezt követte Naomi Campbell, aki saját illatának reklámarca volt 2000-ben. Előzőleg szintén saját parfümét reklámozta, arca volt, köztük a Cat Deluxe, az Exult, vagy éppen a Winter Kiss márkanéven.

A 2012-es londoni olimpia előtt az Egyesült Államokban a Procter and Gamble Ryan Lochte úszó, Angliában az olimpiai és világbajnok hétpróbázó, Jessica Ennis a reklámarca, majd 2016-ban a Procter and Gamble reklámarca Hosszú Katinka és édesanyja, Bakos Barbara.

2017-ben pedig George Clooney a Nespresso kávé reklámarca, aki korábban, John Malkovich-csal a Nespresso kávé reklámkampányban már volt reklámarc.

Reklámarcok Magyarországon[szerkesztés]

Magyarországon, az 1970-es években Komjáthy Ági - Skála Budapest Nagyáruház-, Takács Éva - S-modell (a Skála-Coop 1980-ban alakult leányvállalata), Szedres Mariann, Hugai István - a Centrum Áruházak, és Liener Márta pedig a SUGÁR Üzletközpont reklámarca volt. A Fehérvár Áruház reklámarca András Judit manöken lett 1978 évtől, Őt követte Ferenczi Zsuzsa (korábban Hüll Zsuzsa) 1979-85 között.

Komjáthy Ági 7 évig volt reklámarc. Pászti Lilla, 1984-től volt a Skála Metró reklámarca. Kruppa Judit tíz éven át volt a Skála reklámarca. Hajós Judit a hetvenes évek végén már az Ez a Divat címlapján szerepelt, de Skála-lányként is ismerték. Halász Klári a nyolcvanas években volt Skála-lány, azaz reklámarc.

A Csemege üzletek reklámarca Csengery Szilvia és Bálint Ági volt.

Több plakát, és egy videó,[3] amelyből 1981-ben falinaptár is készült, népszerűsítette a Sztárt és az üdítőcsaládot: Szedres Mariann - 1980-as reklámfilm és falinaptár. (1981) - a videóklipben szerepel még Czebe László férfimanöken is. Kristyán Judit - (1982) naptár, plakát -, Barna Ilona - (1984) (1985) naptár, plakát és Sütő Enikő - naptár - manökenek, akik az üdítőcsalád reklámarcai voltak.

A Traubisoda reklámarca Pintér Mária volt az 1970-es években, plakáttal, és naptárral népszerűsítette az üdítőt.

Komjáthy Ági, Apostol Éva 1978-as években, Rák Kati pedig 1980-ban volt a Pepsi-Cola reklámarca, plakáton és tálcán népszerűsítette az üdítőt.

Koncz Katalin a Florin vegyipari szövetkezet-, később Univerzál volt a nevük (Szeged)-nél volt különböző - például Lanozan dezodor, Vella hajfesték - kozmetikai terméknek az arca, 4 évig.

Nagy Barna Gábor már a 60-as években az Uasellátó arca volt. Tábori Iván, manöken, a magyar Playboy reklámarca volt a 70-es években. Vinkovich László, férfimanöken 1972-től az Állami Biztosító reklámarca volt. Moczó Dénes pedig a Westel Rádiótelefon Zrt. arca volt, Őt Szablya Ákos férfimanöken követte egy kampány keretében. Balassa Gábor (modell)t a Griff Gentlemen’s reklámarcaként azonosították a 80-as években. Kocsis Mihály, aki kaszkadőr és színész volt, a Trapper farmer reklámarca volt, Trapper Misi-ként is ismert.

Bolla Ági a CAOLA kozmetikai termékek kizárólagos modellje, reklámarca volt. Szalma Piroska, a 60-70-es években volt a CAMEA modellje, arca.

Liebhaber Judit a Seiko világméretű kampányának volt az arca. Marjai Judit lett László Ernő Kék Gyémánt Szemkörnyékápoló Szérumának reklámarca 2011-ben.

Holzhauser Steffi (német származású), a Helia-D arca volt több évig.

A reklámarc mint foglalkozás[szerkesztés]

A reklámarc FEOR-megnevezése a "Hostess, reklámarc, divatmodell".-(FEOR 5122-02)

Munkaköri feladatai[szerkesztés]

  • a feladatról egyeztet a megrendelővel, megbízóval, manökenként válogatásokra (castingokra) jár
  • tájékozódik a munkaterületről (pl. árubemutató esetében a bemutató helyszínéről)
  • átveszi, átnézi a termék-, illetve divatbemutatón használatos eszközöket, ruhadarabokat
  • árubemutatókon közreműködik a standok elkészítésében, berendezésében, a tájékoztató feliratok kihelyezésében
  • előkészíti, kínálja a reklámozandó terméket, árut (pl. élelmiszerkóstolásnál)
  • fogadja az érdeklődőket, vendégeket
  • ismerteti, bemutatja az eladásra kínált áruk, termékek jellemzőit és használatát
  • igyekszik felkelteni a vásárlók érdeklődését
  • árubemutatók után a megmaradt termékeket összecsomagolja
  • ruházati termékeket mutat be az érdeklődőknek, kereskedőknek és leendő vásárlóknak egyaránt
  • árumintákat ad át, katalógusokat és reklámanyagokat oszt ki az érdeklődőknek
  • tájékoztatást, információt nyújt a vásárlási lehetőségekről, a termék fő jellemzőiről
  • reklámokban modellként szerepel

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Coca-Cola Twiggy, christianborau.com
  2. Yardley - Twiggy világa, parfumcenter.hu
  3. Sztár üdítő - 1980, youtube.com

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]