Traubisoda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Traubisoda vagy (Traubi) egy szőlő izű üdítőital márka. Magyarországon, Ausztriában illetve Horvátországban forgalmazzák.

Magyarországon a Traubi Hungaria[1] gyártja Balatonvilágoson. A gyártáshoz alapanyagként saszla szőlőt használnak, amely egy speciális magyar faj. A Traubi név a német trauben szóból származik, melynek jelentése szőlő. Látogatónként a balatonvilágosi gyárban nyomonkövethető a gyártási folyamat a szürettől egészen a palackozásig.

Ausztriában a Waldquelle Kobersdorf GmbH gyártja Kobersdorfban. [2][3].

Horvátországban 2006 óta gyártják a Waldqualle licensze alapján Brestovacban. [4]

A Traubi története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az eredeti aroma Lenz Moser által került kifejlesztésre 1954-ben. A Traubi Hungaria 1971-ben licenszelte. Az új íz rendkívüli népszerűségét nemcsak a sikeres reklámkampánynak köszönhette, hanem annak a ténynek, hogy a Traubi volt az első magyar szénsavas üdítőital. A növekvő fogyasztás miatt később elkezdték gyártani Kunbaja, Csány mellett Debrecenben is.

A nagy siker miatt 1973-ban új szénsavas üdítőital jelent meg Márka néven a magyar piacon, amely a mai napig ugyanolyan népszerűségnek örvend, mint régen. A Márka narancs, szőlő, meggy és málna izesítéssel került forgalomba.

Az 1980-as években a Coca-Cola térhódításának köszönhetően csökkent a Traubi népszerűsége, amelynek eredményeként 20%-al csökkent a fogyasztás. 1992-ben a Traubi Hungariával együtt megvásárolta a Balatonvilágosi gyárat Salamon Berkowitz nevű amerikai befektető. A fejlesztéseknek köszönhetően nőtt a gyártás kapacitása illetve hatékonysága is.

Népszerűsége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A gyártó által végzett piackutatás alapján az ital népszerűségét leginkább az erős nosztalgiának köszönheti. A legnépszerűbb azon fogyasztók körében, akik a 80-as években voltak tinédzserek. A Traubisoda fogyasztása a magyarokat a saját múltjukra emlékezteti és ez adja az ital speciális jellegét. Salamon Berkowitz állítása szerint ugyanaz a csapat foglalkozik ma is a Traubisoda népszerűsítésével, akik az első kampányt készítették a kezdetekben.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]