Szalma Piroska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
dr. Szalma Béláné
Életrajzi adatok
Születési névTóth Piroska
SzületettHódmezővásárhely
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásasztármodell, reklámarc

Szalma Piroska, dr. Szalma Béláné, született Tóth Piroska (Hódmezővásárhely –) a Camea modellje, az első magyar modell, aki óriásplakáton szerepelt.[1][2]

Élete[szerkesztés]

Hódmezővásárhelyről költözött Budapestre. Elő­ször lottóplakáton tűnt fel, fürdőruhában.

1966-ban óriásplakáton népszerűsítette a Camea termékeket (A Kozmetikai és Háztartásvegyipari Vállalat, KHV, Camea márkanevű kozmetikuma), az utcán, házak falán, hirdette, de villamosplakáton is a Camea-rúzst, krémet, parfümöt. Egyetemi ösztöndíj-kiegészítés céljából kezdett el modellkedni, sikeres próbafelvételek után Szalma Piroska. Szakmai körökben a „magyar Brigitte Bardot-nak” nevezték szőke haja és megközelíthetetlensége miatt.

Az 1960-as évek végétől az egyike volt a legismertebb modelleknek. Felkérték gumimatrac-, Orion-, Videoton-márkák és egyéb reklámokra is, a kor sztármodellje volt, óriásplakáton nem szerepelt másik modell, csak a későbbi években jelent meg óriásplakáton a Fabulont reklámozó Pataki Ági. Sok címlapon is láthattuk, például az Ország-világ, a Nők Lapja, a Tükör képes hetilapokon és egyéb kiadványokban is jelentek meg fotói.

Szakmai lapban, a Fotóművészet 1975-ös kiadványában is megjelent ikonikus Camea-fotója.

Elvégezte az egye­temet, biológia-földrajz sza­kos tanárnő lett, ami miatt abbahagyta a modellkedést. Poliglott (többnyelvű) személy, kiválóan beszéli az angol, francia és az orosz nyelvet.

Két gyermeke van, Laura és Szilárd.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]