Rózsa Gábor (statisztikus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rózsa Gábor
Rózsa Gábor 2009-ben
Rózsa Gábor 2009-ben
Született1947. november 17. (76 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
HázastársaFarkas Ana
GyermekeiRózsa Dávid
SzüleiRózsa György
Foglalkozásastatisztikus, demográfus
A Wikimédia Commons tartalmaz Rózsa Gábor témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Rózsa Gábor (Budapest, 1947. november 17. –) statisztikus, demográfus. Rózsa György (1922–2005) könyvtáros fia, Rózsa Dávid (1982) könyvtáros apja.

Életútja[szerkesztés]

Gimnáziumi tanulmányait az Apáczai Csere János Gimnáziumban végezte 1962 és 1966 között. Matematika szakos egyetemi diplomáját 1972-ben szerezte meg Genfben. 1992 és 1994 között elvégezte az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogi Továbbképző Intézetének posztgraduális demográfusképzését. Népszámlálási tárgyú doktori disszertációját 2009-ben védte meg az ELTE BTK könyvtártudományi doktori programjában.

Pályáját a genfi Collège des Voirets matematikatanáraként kezdte meg 1971-ben. 1973-ban néhány hónapig az Országos Műszaki Könyvtár és Dokumentációs Központban szerkesztette a Bulletin Analytique de la Technique Hongroise című referáló folyóiratot, majd a pusztaszabolcsi Velinszky László Gimnázium és Szakközépiskola tanára lett. 1977 és 1986 között a Nemzetközi Előkészítő Intézet munkatársa volt. 1986-tól 2007-es nyugdíjba vonulásáig a Központi Statisztikai Hivatal népszámlálási részlegében dolgozott, 1999-ben főosztályvezetőként, 2000-től főosztályvezető-helyettesként.

Jelentős szerepet játszott az 1990-es és a 2001-es népszámlálás előkészítésében, lebonyolításában, adatfeldolgozásában és adatainak közzétételében, a magyar és a nemzetközi foglalkozási, ágazati, iskolázottsági és területi osztályozások és jogszabályok harmonizálásában, valamint a nemzetközi szervezetekkel való szakmai kapcsolatok kiépítésében és fejlesztésében. 2003 és 2006 között részt vett az Egyesült Nemzetek Szervezete Európai Gazdasági Bizottsága és az Eurostat népesség-összeírásokkal foglalkozó, demográfiai, valamint család- és háztartás-statisztikai munkabizottságának tevékenységében.

2008 és 2013 között független szakértőként segítette az albán, a boszniai, az észak-ciprusi, a horvát, a koszovói, a macedón, a montenegrói, a szerb és a török népszámlálás előkészületeit és utómunkálatait.

A nemzetközi népszámlálási konferenciák, értekezletek gyakori meghívottja, szakértője.

Munkássága[szerkesztés]

Tudományos munkássága során elsősorban népszámlálási módszertannal foglalkozik, de írt a hazai cigányság demográfiai viszonyairól és a már elhunyt kiemelkedő hazai statisztikusok, demográfusok pályájáról is. Több mint kétszáz publikáció szerzője, szerkesztője; a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár Nemzetközi Statisztikai Figyelő című elektronikus szakirodalmi szemléző folyóiratának demográfiai rovatszerkesztője.

Alapítványi tevékenysége[szerkesztés]

Apjával és testvérével 1990-ben létrehozta az édesanyjáról, Robitsek Borbála (1920–1967) óvónőről elnevezett Rózsa Borka Alapítványt, amelynek célja a végzős magyarországi óvodapedagógus-hallgatók támogatása. Az alapítvány kuratóriumának kezdettől fogva tagja és képviselője.

Társasági tagsága[szerkesztés]

A Francia Nyelvű Demográfusok Nemzetközi Szervezetének (Association Internationale des Démographes de Langue Française, AIDELF) tagja.

Főbb művei[szerkesztés]

Monográfiák[szerkesztés]

Tanulmányok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]