Rámesvaram

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rámesvaram (இராமேஸ்வரம்)
A Rámanáthaszvámí-templom folyosója
A Rámanáthaszvámí-templom folyosója
Közigazgatás
Ország India
ÁllamTamil Nadu
Irányítószám623526
Körzethívószám4573
Népesség
Teljes népesség44 856 fő (2011)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság10 m
Terület55 km²
IdőzónaUTC+05:30
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 9° 16′ 48″, k. h. 79° 18′ 00″Koordináták: é. sz. 9° 16′ 48″, k. h. 79° 18′ 00″
A Wikimédia Commons tartalmaz Rámesvaram témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Rámesvaram (tamil nyelven: இராமேஸ்வரம் átírva: Rāmēsvaram, angolul: Rameswaram vagy Rameshwaram) város India déli részén, Tamilnádu szövetségi államban, Madurájtól közúton 170 km-re DK-re. A lakosság száma 45 ezer fő volt 2011-ben.[2]

A város a Pamban-szigeten fekszik, amelyet Srí Lankától az 55-80 km széles Palk-szoros választ el.

Rámesvaram az egyik legfontosabb zarándokhely Indiában, sok zarándok számára olyan szent hely, mint Benáresz. 2011-ben 9,8 millió látogató kereste fel.[3] A város egyike azon kevés helyeknek, ahol a vaisnavizmus és a saivizmus egyaránt szent. A hely szorosan kapcsolódik Ráma életéhez. A zarándokok és turisták útja a Rámanáthaszvámí (Ramanathaswamy)-templomhoz vezet. A dravida stílusú templom folyosói összesen 1200 méter hosszan futnak. Tömör gránitból kifaragott oszlopai, illetve szobrai különlegesek.

Rámesvaram 323 m magas tv-tornya a legmagasabb építmény Indiában.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rameswaram című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rameswaram című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Fodor's India, 1973