Rácz Béla (cigányprímás)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rácz Béla
Életrajzi adatok
Született1899. február 13.
Kassa
Elhunyt1962. augusztus 28. (63 évesen)
Budapest
Pályafutás
Műfajokmagyar nóta
Hangszerhegedű
Tevékenységprímás, zeneszerző
KiadókLaMarTi, Odeon
SablonWikidataSegítség

Rácz Béla (Kassa, 1899. február 13.Budapest, 1962. augusztus 28.) prímás, zeneszerző, zenekarvezető. Az egyik legismertebb nótaszerző és cigányprímás.

Életpályája[szerkesztés]

Ötéves korában kezdett hegedülni, zenei tehetségével korán feltűnést keltett, egy évvel később már bátyja zenekarában játszott.

1906-ban Londonban és Stockholmban vendégszerepelt bátyja zenekarában. 1908-ban a londoni magyar kiállításon mint csodagyereket ünnepelték, utána bátyja zenekarával egész Európát bejárta, többek között megfordultak Milánóban, majd 3 évig Oroszországban játszottak.

A hosszú külföldi turné után megalakította saját önálló zenekarát Ungváron majd később ismét Budapesten muzsikált, Első világháborúban mint tábori zenész teljesített szolgálatot, majd 1916-ban Radics Béla zenekarában játszotta a másodprímet.

1930-ban Radics bekövetkezett halála után Rácz Béla vette át a zenekart amely a vezetésével itthon és külföldön töretlen sikerrel vívta ki az elismerést, egyik alkalommal Arturo Toscanini is felfigyelt a cigányprímás játékára majd elismerését fejezte ki neki, Járóka Sándor híres prímás az ő zenekarában kezdte pályafutását.

Rácz Béla a zeneszerzés terén is jeleskedett. Verbunkosai ma is kedvelt számai a cigányzenekaroknak több nótája gyakran felcsendül a rádióban, muzsikáját számos lemezfelvétel őrzi közismert dalai közül a Piros rózsák beszélgetnek a legismertebb.

Egy kisebb filmszerepe is volt a Fráter Loránd című életrajzi filmben Páger Antal (színművész) főszereplésével.

Legismertebb nótái[szerkesztés]

  • Azt hiszed, hogy boldog vagy már (sz: Babusa Miklós)
  • Jégvirágos hideg tél volt (sz: Sallay Misi)
  • Piros rózsák beszélgetnek (sz: Sallay Misi)
  • Szabad, szabad, szabad, (sz: Babusa Miklós)
  • Talán majd egy napon (sz: Sallay Misi)
  • Virágzott az aranyerdő (sz: Sallay Misi)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap