Potencianövelő szerek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Potencianövelő szerek általánosságban[szerkesztés]

A potencianövelő szerek alkalmazásának célja, hogy megkönnyítsék a hímvessző merev állapotba kerülését. További céljuk, hogy a közösülés időtartama alatt segítséget nyújtsanak az erektált állapot fenntartásában.

Hatásmechanizmus[szerkesztés]

A potencianövelő szerek általában szájon át szedendő, merevedési zavarban (erektilis dysfunctioban) szenvedő férfiak eseti, alkalomszerű kezelésére szolgáló gyógyszerek, vagy étrend-kiegészítők. Jellemző közös vonásuk, hogy a péniszben a vér áramlásának növelése révén biztosítják a merevedést. A potencianövelők további közös jellemzője, hogy hatásuk kifejtéséhez szexuális ingerre - szexuális izgalomra, vagy érintésre - van szükség.

A gyógyszer-hatóanyagot tartalmazó potencianövelők működési mechanizmusa egyforma: a gyógyszerben lévő hatóanyag ellazítja a pénisz simaizmait, ezzel elősegítve a vér fokozottabb áramlását, és így az erekció létrejöttét.

A potencianövelő szereket Magyarországon két nagy csoportra oszthatjuk:

  • Potencianövelő gyógyszerek
  • Potencianövelő étrend-kiegészítők

Potencianövelő gyógyszerek[szerkesztés]

Magyarországon az emberi fogyasztású gyógyszerek engedélyezését a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézete végzi (GYEMSZI-OGYI). A GYEMSZI-OGYI feladata többek között a hatósági, szakhatósági, ellenőrzési feladatok ellátása, valamint az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek ellenőrzése és engedélyezése.

A gyógyszer-hatóanyagot tartalmazó potencianövelő szereket kivétel nélkül a GYEMSZI-OGYI vizsgálja be, engedélyezi vagy utasítja el. Magyarországon az engedélyezett gyógyszer-hatóanyagot tartalmazó potencianövelők kizárólag vényre kaphatóak és csak orvos írhatja fel őket. Értékesítésük a vény ellenében, patikákban történik.

A legismertebb gyógyszer-hatóanyagot tartalmazó potencianövelő szerek:

Potencianövelő étrend-kiegészítők[szerkesztés]

A nem gyógyszer-hatóanyagot tartalmazó, potencianövelő hatású készítményeket az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) engedélyezi és hagyja jóvá. Az OÉTI által megvizsgált potencianövelő hatású készítmények - az OÉTI jelölései alapján - jellemzően az alábbi fő kategóriákba sorolhatóak:

  • "zöld pipás" készítmények: a bejelentő által benyújtott dokumentumok, valamint a rendelkezésre álló, releváns tudományos információk, adatok alapján nem merültek fel olyan súlyos hibák az összetétellel, a termék várható hatásaival, a jelöléssel, és a címkén alkalmazott egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatban, amelyek alapján feltételezni lehetne, hogy a termék fogyasztása kockázatos lenne a fogyasztó egészsége szempontjából
  • nem "zöld pipás", engedélyezett készítmények: a zöld pipás készítményekre vonatkozó kritériumok valamelyikének az adott étrend-kiegészítő nem felelt meg. Ettől azonban az adott termék engedélyét az OÉTI kiadta.
  • nem engedélyezett, vagy visszavont engedélyű étrend-kiegészítő-készítmények

Potencianövelő hatású gyógynövények[szerkesztés]

A tradicionális gyógyászat már a kezdetektől foglalkozik a merevedést támogató növények gyűjtésével, illetve azok testre gyakorolt hatásainak megfigyelésével. Az erekciót és az egészséges libidót támogató növények fontosságát jelzi, hogy a civilizáció fejlődésével a világ szinte minden kultúrájában keresték a vágyfokozó hatású növényeket - az ősi kínai gyógyászat első tapasztalatai az i. e. 3000-es években jelentek meg, és vélhetően ettől kezdve rendszeresen kerültek alkalmazásra a kezelések során. De ugyanígy törekedtek a potencianövelő hatású gyógynövények felkutatására Dél-Amerikai, és India őslakosai is. A legtöbb esetben az így megismert gyógynövények a potencianövelő hatás mellett több pozitív élettani hatással is bírtak, illetve bírnak az emberei egészséget tekintve. Több esetben ma már klinikailag bizonyítottan növelik a test általános fizikai, mentális és szexuális energiaszintjét, csökkentik a fáradtságot, erősítik az immunrendszert, javítják a koncentrációt és a sejt-megújulásában is fontos szerepet játszanak.

Ilyen potencianövelő és vágyfokozó hatású növények:

Források[szerkesztés]

  • Antonio J, et al. The effects of Tribulus terrestris on body composition and exercise performance in resistance-trained males. Int J Sport Nutr & Exerc Metabol 2000; 10(2): 208-15
  • Amega Magazin: Szexuális vágyat fokozó növények (szerző: Dr. Juhász Miklós - 2013. október)
  • Ko Tan: Traditional Chinese Medicine Simplified - ISBN-13: 978-0741429360 ISBN-10: 0741429365

SEXUAL HEALTH (THE NATURAL WAY , Hozzáférés: 2019. október 08.)

További információk[szerkesztés]