Pietermaritzburg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A pietermaritzburgi városháza, amelyet 1893-ban építettek. 1895-ben tűz pusztította el, de 1901-ben újraépítették.

Pietermaritzburg a dél-afrikai KwaZulu-Natal tartomány székhelye, a tartomány második legnagyobb városa. Purista zulu neve umGungundlovu; ezt a hivatalos nevet viseli a várost is magába foglaló körzeti önkormányzat. (Szűkebben Pietermaritzburg a Msunduzi helyi önkormányzathoz tartozik.) Köznyelvi neve gyakran Maritzburg (a zuluban is), és gyakran a PMB rövidítést is használják rá. Regionális ipari központ, főképp alimínium-, fa- és tejipara jelentős.

Területe 649 km2, népessége 2001-ben 521 805 volt.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A voortrekkerek alapították, miután a zulu Dingane vereséget szenvedett a vér-folyói csatában (1838). A város volt a rövid életű búr Natal Köztársaság fővárosa. 1843-ban az Egyesült Királyság birtokába került és az első helyi alkormányzó, Martin West székhelye lett. A helyőrségnek otthont adó erődöt Sir George Thomas Napierről, Fokföld gyarmat kormányzójáról neveztek el. 1893-ban, miután Natal saját kormányzatot állíthatott fel, ennek a céljaira épületet emeltek, miközben felépült a városháza is. 1910-ben, amikor létrejött a Dél-afrikai Unió, Natal ennek tartománya lett, Pietermaritzburg székhellyel.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Pietermaritzburg témájú médiaállományokat.

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pietermaritzburg című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.