Perényi Miklós (gordonkaművész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Perényi Miklós
2018-ban
2018-ban
Életrajzi adatok
Született1948. január 5. (76 éves)
Budapest
IskoláiLiszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Pályafutás
Műfajokkomolyzene
Hangszergordonka
Díjak
Tevékenységzeneszerző, pedagógus
KiadókECM Records
A Wikimédia Commons tartalmaz Perényi Miklós témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Perényi Miklós (Budapest, 1948. január 5. –) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar gordonkaművész, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, érdemes és kiváló művész.

Pályafutása[szerkesztés]

1948-ban zenészcsaládban született. Tehetségét hétéves korában fedezték fel, és fölvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola cselló szakára. Először Zsámboki Miklós, majd 1959-től Banda Ede tanítványa lett. Első önálló koncertjét 1957-ben, kilencéves korában adta a Zeneakadémián.

Enrico Mainardi professzor azzal támogatta a fiatal csellistát, hogy több mesterkurzusra is meghívta Salzburgba, majd Luzernbe. Perényi további tanulmányait a római Szent Cecília Akadémián végezte, ahol 1962-ben diplomázott, majd a következő évben második díjat nyert a Casals Nemzetközi Gordonkaversenyen Budapesten. 1965-ben és 66-ban meghívást kapott Pablo Casals zermatti és Puerto Ricó-i mesterkurzusaira. Ezek után négy egymást követő évben fellépett a Marlboro Fesztiválon.

1974 óta tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. A koncertezés és az oktatás mellett zeneszerzéssel is foglalkozik. Repertoárja a barokktól a huszadik századi zenéig terjed, beleértve kortárs szerzők kompozícióit is.

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2014. november 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. november 8.)

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]