Obelix

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Obelix
Megjelenési információk
KiadóDargaud
Első megjelenésAsterix, a gall (1959)
Megalkotta
Obelix adatai
Foglalkozásamenhirkészítő kisiparos
Fajaember
KépességeiÁllandó emberfeletti erő, amelyet a varázsitallal szerzett
A Wikimédia Commons tartalmaz Obelix témájú médiaállományokat.
Obelix, Asterix és Idefix egy ház homlokzatán Németországban

Obelix (eredetileg, franciául Obélix) kitalált szereplő az egyik főszereplő az Asterix képregényekben. Nagydarab, bivalyerős, de nem túl fényes elméjű, így a képregényekben Asterix méltó párja, a történet szerint barátja. Van egy okos, fehér kiskutyája, aki a különféle magyar változatokban az Idefix, Mirnixdirnix vagy Töpszlix nevet viselte (az eredetiben Idéfix).

Karaktere[szerkesztés]

Eltérően más galloktól a faluban, Obelixnek nem kell innia a druida varázsitalából, hogy emberfeletti erőre tegyen szert, mert csecsemő korában belepottyant a varázsitalos üstbe, ami az ő számára örök életére biztosította a hatást. A történet vigyáz a következetességre (és a titokzatosságra): Obelix esete mégsem csábítja a gallokat arra, hogy a csecsemőket megmerítsék a varázsitalban. Miközben Panoramix/Magicoturmix/Csodaturmix többször is elmondja, hogy „veszélyes mellékhatásokkal” járna, ha Obelix inna a varázsitalból, sohasem közli, mi történne ebben az esetben.

  • Az Asterix és Kleopátra epizódban Obelix három cseppet iszik az italból, miután fogságba esik egy egyiptomi piramisban; de nincs hatás.
  • Az Asterix és Obelix a tengeren epizódban Obelix ideiglenesen gránitkővé válik, miután kiiszik egy egész üstnyi varázsitalt. Később kiderül, hogy ugyanez történik mindenkivel, aki egyszerre túl sok varázsitalt iszik.

Obelix étvágya óriási, kedvenc étele a vaddisznósült. Asterix-szel együtt vadásznak vaddisznókra. Ha alkoholt fogyaszt, nagyon könnyen lerészegedik. Obelix jószívű, de nem túl éleseszű szereplő, és a fontos döntéseket általában Asterixre hagyja. Ha kövérnek nevezik, gyorsan haragra gerjed. Kedvenc időtöltése az evés mellett a rómaiak, kalózok és más ellenséges elemek eltángálása.

Depardieu

Obelix neve összecseng az obeliszk szóval, ami arra a szokására utal, hogy időnként nehéz kőemlékműveket (vagy menhireket) cipel magával. A név magyarázata szintén utal az obelus (obèle) tipográfiai jelre, ami szintén párba állítja Asterix-szel (az ő neve is egy tipográfiai jel elferdítése).

Jellemző mondása: „Dilisek ezek a rómaiak” (franciául: „Ils sont fous ces romains”).

Filmbeli emlékezetes megszemélyesítője az 1-4. élőszereplős filmben Gérard Depardieu volt.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]