Nicholas Goodrick-Clarke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nicholas Goodrick-Clarke
Született1953. január 15.[1]
Lincoln
Elhunyt2012. augusztus 29. (59 évesen)[2]
Állampolgárságabrit[1]
Foglalkozása
  • történész
  • író
  • egyetemi oktató
  • fordító
  • kiadó
  • germanista
Iskolái
  • Bristoli Egyetem (BA, német, filozófia, politikatudomány)
  • Oxfordi Egyetem (PhD, történelem)
  • St Edmund Hall

SablonWikidataSegítség

Nicholas Goodrick-Clarke (Lincoln (Anglia), 1953. január 15.2012. augusztus 29.) angol történész, író, aki kiemelkedőt alkotott a nemzetiszocializmus okkult ideológiai hátterének kutatásában és publikálásában. Jelentős munkája e téren az 1985-ben kiadott The Occult Roots of Nazism(en) ("A nácizmus okkult gyökerei").

Tanulmányai[szerkesztés]

Goodrick-Clarke az egyesült királyságbeli Lincolnban született 1953. január 15-én. A Lancing College középiskolai bentlakásos kollégium ösztöndíjasa volt, a Bristoli Egyetemen német nyelvet, politológiát és filozófiát tanult, ahol kitüntetést is kapott.[3] Az oxfordi "St Edmund Hall" kollégiumában doktori fokozatot szerzett, disszertációjának témája az okkultizmus modernkori újjáéledése és a XIX. század végi teozófia volt.

Pályafutása[szerkesztés]

Az oxfordi disszertáció volt az alapja leghíresebb könyvének, a "The Occult Roots of Nazism"-nak, melyet 1985-ös első megjelenése óta 12 nyelvre fordítottak le.

Goodrick-Clarke változatos pályafutása során volt tanár, bankár és sikeres adománygyűjtő. 2002-ben kutatói ösztöndíjat nyert a walesi Lampeter Egyetemen a nyugati ezotéria terén,[3] 2005-ben állást kapott az Exeteri Egyetem Történettudományi Tagozatán. Professzorként és az "Exeter Centre for the Study of Esotericism" (EXESESO) igazgatójaként sikeres egyetemi (MA) távoktatási kurzust hozott létre.

Goodrick-Clarke 1983-ban Londonban az egyik alapítója volt a "The Society" nevű informális, az ezotéria hivatásos és amatőr kutatókból, tudósokból álló társaságnak. Alapító tagja volt továbbá az European Society for the Study of Western Esotericism (ESSWE), valamint az "Association for the Study of Esotericism" (ASE) nevű szervezeteknek.

Halála[szerkesztés]

Goodrick-Clarke 2012. augusztus 29-én bekövetkezett haláláig igazgatója volt az EXESESO-nak.

Művei[szerkesztés]

Önálló művei[szerkesztés]

Közreműködések[szerkesztés]

Magyarul[szerkesztés]

  • A nácizmus okkult gyökerei; ford. Vinczvári László; Nemzetek Európája, Bp., 2003

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Evidence zájmových osob StB
  2. Obituary: Nicholas Goodrick-Clarke (1953–2012). (Hozzáférés: 2020. február 19.)
  3. a b Obituary. The Times, 2012. október 11.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Nicholas Goodrick-Clarke című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]