Neukirch (Bodenseekreis)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Neukirch
Boszorkányház
Boszorkányház
Neukirch címere
Neukirch címere
Közigazgatás
Ország Németország
TartományBaden-Württemberg
Járás
SzékhelyeNeukirch
PolgármesterReinhold Schnell
Irányítószám88 099
Körzethívószám07528
RendszámFN
Népesség
Teljes népesség2728 fő (2022. dec. 31.)[1]
Népsűrűség101 km2 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság570 m
Terület26,58km2 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Térkép
é. sz. 47° 39′ 30″, k. h. 9° 42′ 15″Koordináták: é. sz. 47° 39′ 30″, k. h. 9° 42′ 15″
Neukirch (Baden-Württemberg)
Neukirch
Neukirch
Pozíció Baden-Württemberg térképén
Elhelyezkedése Baden-Württemberg térképén
Elhelyezkedése Baden-Württemberg térképén
Neukirch weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Neukirch témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Neukirch németországi település Baden-Württemberg tartomány délkeleti részén, a Boden-tói járásban, körülbelül nyolc kilométerre keletre Tettnangtól.

Földrajz[szerkesztés]

Neukirch dombok közt fekszik, erdőkkel és tavakkal környezve. Az Argen folyótól északra ezenkívül mezőgazdasági kultúrák és erdőgazdaságok is osztoznak a tájon.

Szomszédos települések[szerkesztés]

Neukirchet nyugaton és délnyugaton Tettnang város környéke határolja, délen Achberg város, keleten Wangen város, északon pedig Bodnegg település, ami a Ravensburg járásban fekszik

Neukirch alárendeltségei[szerkesztés]

Neukircchez tartozik Goppertsweiler, Wildpoltsweiler, Bernried, Blumegg, Elmenau, Gunzenweiler, Hinteressach, Litzelmannshof, Matzenweiler, Oberlangensee, Oberrussenried, Summerau, Uhetsweiler, Unterlangensee, Unterrussenried, Vorderessach és Wittenberg.

Története[szerkesztés]

Ez a település nagyon régről származik, eltérően a többi környező településtől, amelyek koráról semmit sem tudunk. 837-ben megalakult a Schönenbergi plébánia, a többi település csak jóval később jött létre, a 18. században. A középkorban a terület a Tettnangi Grófsághoz tartozott, és különösen hosszú ideig a Montfort grófok uralma alá tartozott. E környék került még Nyugat-Ausztria, utána a Bajorország, valamint Napóleon császár miatt a Württembergi Királyság befolyása alá. Körülbelül 3100 méterre Neukirchtől az Ebersberg vár romjai találhatók.

Vallás[szerkesztés]

Neukirch túlnyomórészt római katolikus lakossággal rendelkezik.

Gazdaság és infrastruktúra[szerkesztés]

Még napjainkban is Neukirch lakosságának egyötöde foglalkozik mezőgazdasággal. Ez a legmagasabb arány a kerület többi településével szemben. A legnagyobb munkaadó viszont ún. fröccsöntő művelet, ami 500 főt foglalkoztat. A lakosság többi része pedig vagy középvállalkozásokat üzemeltet, vagy ingázik a nagyobb közeli városokban, mint Ravensburg vagy Friedrichshafen. Energiaforrása a Regionalwerk Bodensee.

Közlekedés[szerkesztés]

A helység közepén ér véget az első és kezdődik a második Jubileumi szakasz, ami egy 118 km hosszú gyalogút. Összesen hat szakaszból áll, ez a vándorút keresztülvezet a Hinterland-on. Az útvonala: Kressbronn, Neukirch, Meckenbeuren, Markdorf , Heiligenberg Owingen.

Oktatás[szerkesztés]

A településen egy általános iskola és egy főiskola is működik egy reáliskolával. (Helyszín:Neukirch és Goppertsweiler)

Kultúra és látnivalók[szerkesztés]

Hinterresach-ban a művész Melchior Setz épített ún. boszorkányházakat. Ma már a házak magántulajdonban vannak.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Neukirch (Bodenseekreis) című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

  1. Alle politisch selbständigen Gemeinden mit ausgewählten Merkmalen am 31.12.2022 (német nyelven). Szövetségi Statisztikai Hivatal, 2023. szeptember 21. (Hozzáférés: 2023. október 7.)