Nacukava Szószuke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nacukava Szószuke
Élete
Született1978.
Oszaka
Nemzetiségjapán
Pályafutása
Írói álneveNacukava Szószuke
Jellemző műfaj(ok)regény
Első műveKamiszama no Karute

Nacukava Szószuke (japánul: 夏川草介, Hepburn-átírással: Natsukawa Sōsuke) (1978 – ) japán orvos és regényíró. Oszakában született. A Sinsú Egyetem Orvostudományi Karán szerzett diplomát. Orvosként dolgozott, amikor 2009-ben elnyerte a 10. Sógakukan Bunko Sószecu Só díjat a Kamiszama no karute ('Isteni kartoték') c. regényéért[1]. Ezt a művét jelölték a 7. Honja Taisó ('Könyvesboltok nagydíja') díjra (majd a 2. helyen végzett). A sikeren felbuzdulva hamarosan megírta a második, harmadik, illetve „nulladik” kötetet is.

A "Nacukava Szószuke" írói álnév a kedvenc írói nevéből (Nacume Szószeki, Kavabata Jaszunari, Akutagava Rjúnoszuke) illetve Nacume Szószeki Kuszamakura ('Fűpárna')[2] c. regényének címéből összeollózva.

夏川草介←夏目漱石+川端康成+『草枕』+芥川龍之介

Magyarul megjelent művei:[szerkesztés]

  • Rintaró és a könyvek útvesztője (2017); ford. Mayer Ingrid; Libri, Bp, 2021. ISBN: 9789634337423

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 2016 évi pályázati kiírásban megemlített korábbi győztes Bunko 17-1 (japán nyelven) (pdf). (Hozzáférés: 2022. július 3.)
  2. A fű (草) japán olvasata lehet kusza és lehet szó is

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 夏川草介 című japán Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.