Nádasdy Ferenc Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nádasdy Ferenc Múzeum
Történeti kiállítás
Történeti kiállítás
ElhelyezkedésSárvár
Magyarország
Elhelyezkedése
Nádasdy Ferenc Múzeum (Sárvár)
Nádasdy Ferenc Múzeum
Nádasdy Ferenc Múzeum
Pozíció Sárvár térképén
é. sz. 47° 15′ 05″, k. h. 16° 56′ 15″Koordináták: é. sz. 47° 15′ 05″, k. h. 16° 56′ 15″
Térkép
A Nádasdy Ferenc Múzeum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Nádasdy Ferenc Múzeum témájú médiaállományokat.

A Nádasdy Ferenc Múzeum kiállításait Sárváron, a Nádasdy-várban rendezték be 1300 m²-en.

Kiállításai:

  • Huszárok 1526–1945 (történeti kiállítás) — Európa egyetlen huszárkiállítása
  • Carta Hungarica — térképtörténeti kiállítás
  • Iparművészeti kiállítás
  • Sárvár története (történeti kiállítás)
  • Nyomdászat és könyvkiadás a Nádasdy-birtokokon (történeti kiállítás)

Önálló egységként tekinthető meg a vár díszterme.

Huszárok 1526-1945 (történeti kiállítás)[szerkesztés]

Európa egyetlen huszárkiállítása e sajátosan magyar fegyvernem történetét mutatja be a 16. századtól a második világháború végéig. A gyűjteményt a Nádasdy-huszárezred 1983-ban Bécsből „hazatért” emléktárgyai alapozták meg. A viseletek, fegyverek, festmények mellett látható az egykori huszárok sok emlékérme, versenydíja, kitüntetése, személyes használati tárgya, fotója. A kiállítás leggazdagabb része a dualizmus korától a II. világháború végéig tartó időszakot bemutató anyag.

A kiállítás sajátos része az a 17–20. századi fegyvereket bemutató szablyagyűjtemény, amit Sárvári Lajosadományozott a múzeumnak.

Carta Hungarica[szerkesztés]

A térképtörténeti kiállítás 56 eredeti térképet és egy atlaszt mutat be. A túlnyomórészt 16-17. századi nyomtatványok nagy többsége Magyarországot, illetve Erdélyt ábrázolja. A gyűjteményt a Sárváron született, de Oxfordban élő Gróf László adományozta a városnak.

A legrégibb kiadvány Klaudiosz Ptolemaiosz ókori görög csillagász 1520-ban kinyomtatott Pannónia-térképe. Jól követhető, hogyan tökéletesedtek a kartográfia fejlődésével az irányok, pontosodtak a távolságok, vált részletesebbé a domborzat ábrázolása. Minden egyes térkép egyúttal művészeti alkotás is.

Iparművészeti kiállítás[szerkesztés]

A kiállítás egy részében Vas vármegyei kastélyokból származó, 16-19. századi bútorokat, szőnyegeket, ezüstöket, kerámiákat, üvegeket rendeztek el enteriőrszerűen. Külön teremben láthatók a bajor királyi család 17-19. századi műtárgyai: ezüst étkészletek, kerámiák és néhány festmény — ezek letétként vannak a múzeumban. Szintén külön teremben vannak azok a 17-20. századi üvegek, egyebek közt:

amelyeket Tasnádiné Marik Klára ajándékozott a múzeumnak, és azok a 18-19. századi magyar hutaüvegek is, amiket Bartha László Kossuth-díjas festőművésztől vásárolt a város 1984-ben.

Sárvár története (történeti kiállítás)[szerkesztés]

Az állandó kiállítás a vár, a város és a Nádasdy-birtok történetét mutatja be eredeti okmányokkal és korabeli műtárgyakkal a 13. század végétől a 19-20. század fordulójáig, különös hangsúlyt helyezve a 16-17. századra.

Nyomdászat és könyvkiadás a Nádasdy-birtokokon (történeti kiállítás)[szerkesztés]

A humanista műveltségű Nádasdy Tamás 1534-ben iskolát és nyomdát alapított Sárváron. 1541-ben itt jelent meg az első, Magyarországon nyomtatott, magyar nyelvű könyv, az Új Testamentum Sylvester János fordításában. A kiállítás a Nádasdy-birtokok nyomdáinak 16-17. századi történetét tekinti át eredeti és fakszimile kiadványokkal, bemutatva egy korabeli nyomdagép rekonstrukcióját is.

Források[szerkesztés]