Mystriosuchus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mystriosuchus
Evolúciós időszak: késő triász
A Mystriosuchus rekonstrukciója
A Mystriosuchus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Csoport: Archosauria
Rend: Phytosauria
Család: Phytosauridae
Alcsalád: Pseudopalatinae
Nem: Mystriosuchus
Fraas, 1896
Fajok
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Mystriosuchus témájú kategóriát.

A Mystriosuchus (jelentése 'kanál krokodil')[1] a phytosaurusok egyik neme, amely a késő triász időszakban (a középső nori korszakban) élt Európában. A nevet Eberhard Fraas alkotta meg 1896-ban, és két faj tartozik hozzá: az M. westphali (korábban M. plieningeri) és a típusfaj, az M. planirostris.[2] A Mystriosuchus planirostris egy 1995-ben felfedezett teljes csontváz alapján 4 méter hosszú volt.[3] A Mystriosuchus koponya alatti (posztkraniális) részének anatómiája arra utal, hogy az állat a többi ismert phytosaurusnál jobban alkalmazkodott a vízi életmódhoz,[3] míg a koponya morfológiája azt sejteti, hogy halevő volt.[2]

A Mystriosuchus számára saját alcsaládot hoztak létre Mystriosuchinae néven,[4][5] azonban egy újabb keletű kutatás során kiderült, hogy inkább a Pseudopalatinae alcsaládhoz tartozik, annak ellenére, hogy több fizikai különbség található közte és a csoport legtöbb tagja között.[2] Eredetileg úgy gondolták, hogy édesvízben élt, de egy újabb észak-olaszországi példány bebizonyította, hogy teljesen tengeri életmódot folytatott.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mystriosuchus planirostris description. (Hozzáférés: 2009. július 10.)
  2. a b c Hungerbühler, A. (2002). „The Late Triassic phylosaur Mystriosuchus westphali, with a revision of the genus”. Palaeontology 45 (2), 377–418. o.  
  3. a b c Gozzi, E., & Renesto, S.A. (2003). „Complete specimen of Mystriosuchus (Reptilia, Phytosauria) from the Norian (Late Triassic) of Lombardy (Northern Italy)”. Rivista Italiana Di Paleontologia e Stratigrafia 109 (3), 475–498. o.  
  4. von Huene, F. (1915). „On reptiles of the New Mexican Trias in the Cope Collection”. Bulletin of the American Museum of Natural History 34, 485–507. o.  
  5. Long, R.A., & Murry, P.A. (1995). „Late Triassic (Carnian and Norian) tetrapods from the southwestern United States”. Bulletin of the New Mexico Museum of Natural History and Science 4, 254. o.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mystriosuchus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]