Mount Bird

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mount Bird
A Ross-sziget topográfiai térképe
A Ross-sziget topográfiai térképe

Magasság1765 m
Hely Antarktika, Ross-sziget
HegységTranszantarktiszi-hegység
TípusPajzsvulkán
Elhelyezkedése
Mount Bird (Antarktisz)
Mount Bird
Mount Bird
Pozíció az Antarktisz térképén
d. sz. 77° 16′, k. h. 166° 45′Koordináták: d. sz. 77° 16′, k. h. 166° 45′
A Wikimédia Commons tartalmaz Mount Bird témájú médiaállományokat.

A Mount Bird egy kialudt bazaltos pajzsvulkán az Antarktikán, a Ross-sziget északi nyúlványán, a Bird-foktól 11 kilométerre délre.[1] A Ross-sziget másik két vulkánjától, a Mount Erebustól és a Mount Terrortól elmarad méretben. Legmagasabb tengerszinttől mért pontja 1765 méter magas, átlagos lejtése 11°.[2] A fő vulkáni kúpot vastag bazaltos lávafolyások alkotják, melyek a parti sziklákon figyelhetők meg a legjobban. A hegy lejtőin számos parazita kúp és lávakupola található, melyek – a nyugati part mentén, egy 30 kilométer hosszú parti sávot leszámítva – többnyire nem láthatók a felszínen. A Mount Bird – ellentétben a Mount Erebusszal – jelenleg vulkáni tevékenység jeleit nem mutatja. Az itt gyűjtött kőzetmintákon végzett káliumargon izokron kormeghatározás alapján a fő vulkáni kúp 3,8–4,6 millió évvel ezelőtt volt aktív.[2] A Mount Bird jégsapkájának a hegy nyugati oldalán számos nyúlványa van. Ezek közé tartozik a Wohlschlag-öbölbe meredeken ereszkedő Quaternary-jégesés és a Shell-gleccser.

A vulkánt a Robert Falcon Scott által vezetett, Discovery-expedíció (1901–1904) során térképezték fel. A vulkán nevét a Sir James Clark Ross által elnevezett Bird-fokról kapta, így végső soron Edward J. Bird, a HMS Erebus hadnagyának nevét viseli.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b GNIS: Mount Bird. U.S. Geological Survey Geographic Names Information System. (Hozzáférés: 2020. szeptember 17.)
  2. a b A. C. Wright & Philip Kyle. A.15. Mount Bird, Volcanoes of the Antarctic Plate and Southern Oceans (angol nyelven). American Geophysical Union (1990). Hozzáférés ideje: 2020. szeptember 17.