Ross-sziget

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ross-sziget
Ország nincs
Népesség
Teljes népesség263 fő
Földrajzi adatok
Fekvése Antarktisz
Terület2460 km²
Hosszúság79 km
Szélesség75 km
Tengerszint feletti magasság3794 m
Legmagasabb pont Mount Erebus (3794 m)
Időzóna Antarctica/McMurdo
Elhelyezkedése
Ross-sziget (Antarktisz)
Ross-sziget
Ross-sziget
Pozíció az Antarktisz térképén
d. sz. 77° 30′, k. h. 168° 00′Koordináták: d. sz. 77° 30′, k. h. 168° 00′
A Wikimédia Commons tartalmaz Ross-sziget témájú médiaállományokat.

A Ross-szigetet négy vulkán alkotja az antarktiszi Ross-tengerben, a Viktória-föld közelében. A világ egyik legdélibb szigete és a legdélibb, ami hajóval elérhető.

Nem tévesztendő össze a szintén antarktiszi James Ross-szigettel.

Földrajza[szerkesztés]

Az Erebus vulkán

Területe 2460 km², szinte teljes egészében jég és hó borítja. A szigeten található a Föld legdélibb aktív vulkánja, a Mount Erebus (3794 m), amely egyben az Antarktisz második legmagasabb tűzhányója is. Szintén itt helyezkedik el a nyugvó Mount Terror vulkán (3230 m). A Ross-sziget fő tömegétől különállóan helyezkedik el a Mount Bird (1765 m), lejtőin a Shell- és Endeavour Piedmont-gleccserekkel. Bár területe kisebb, mint Luxemburgé, a Ross-sziget a világ 6. legmagasabb szigete, és ezzel a világ legmeredekebb szigete cím tulajdonosa.

Felfedezése[szerkesztés]

A szigetet James Clark Ross fedezte fel 1841-ben és a két vulkánnak hajói, a HMS Erebus és a HMS Terror nevét adta. Az ő tiszteletére nevezte el a szigetet később Robert F. Scott.

Lévén helyenként jégmentes és a legdélibb, hajóval is elérhető sziget, a Ross-sziget sok Déli-sarki expedíció kiindulópontjaként szolgált. Scott és Shackleton expedícióinak kunyhóit a mai napig megőrizték.

Bázisok[szerkesztés]

A szigeten két állandó bázis található, az új-zélandi Scott kutatóállomás és az Antarktisz legnagyobb települése, az amerikai McMurdo kutatóállomás. A Greenpeace 1987 és 1992 között itt üzemeltette a World Park Base-t. A bázisok lakosain kívül még mintegy félmillió Adélie-pingvin lakik a szigeten.

A Ross-sziget a Ross-territórium része amelyre Új-Zéland területi igényt tart fent.

Források[szerkesztés]

  • LeMasurier, W. E.; Thomson, J. W. (eds.) (1990). Volcanoes of the Antarctic Plate and Southern Oceans. American Geophysical Union. pp. 512 pp. ISBN 0-87590-172-7.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ross Island című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.