Misa (folyóirat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Misa
Миша
Adatok
Típusgyermekmagazin
FormátumA4

Alapítva1983. július
KiadóSzovjetszkij Szojuz (1990)
FőszerkesztőNyikolaj Gribacsov (1990)
Példányszám30 000 (1990)
Nyelvorosz
Székhely Oroszország

OCLC24986267
ISSN0208-1563 (orosz)
0208-1571 (angol)
0236-9420 (magyar)
A Misa weboldala

A Misa (oroszul Миша) orosz, óvodásoknak és kisiskolásoknak szánt képes gyermeklap, mely 1983 júliusától jelenik meg,[1] évente 12-szer.[2] Nevét és emblémáját a moszkvai olimpia kabalaállatától kölcsönözték.

Az 1980-as években a folyóirat 30 000-es példányszámban, A4-es méretben jelent meg. Tartalma: mesék, beszámolók, ismeretterjesztő cikkek, tudományos-fantasztikus képregények, rejtvények, sakkfeladványok, játékok, orosz nyelvleckék, olvasói rovatok és levelezőtárs-keresés.[3] 35 országban terjesztették, és az volt a célja, hogy mind a nyugati, mind a szocialista országok olvasóinak bemutassa a szovjet kultúrát, a szovjet gyerekek életét. Egyik fő témája a népek közti barátság volt, és elhatáródott a korabeli propagandától; például a kapitalista országokról nem festettek negatív képet.[3] Nyolc különböző nyelven adták ki: oroszul, angolul, franciául, németül, olaszul, spanyolul, mongolul, és magyarul.[2] A magyar változat 1983 júliusa és 1991 szeptembere között volt elérhető.

A Szovjetunió felbomlása óta a folyóirat csak oroszul jelenik meg, és csak Oroszországban terjesztik.

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mischa (Zeitschrift) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Миша (журнал) című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.