Mindszenti Nagy Ottó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mindszenti Nagy Ottó
Született1903. november 23.
Zilah
Elhunyt1946. február 17. (42 évesen)
Zilah
Állampolgársága
Foglalkozásalelkész,
egyházi író,
nyelvtörténész
SablonWikidataSegítség

Mindszenti Nagy Ottó (Zilah, 1903. november 23. – Zilah, 1946. február 17.) erdélyi magyar református lelkész, egyházi író, magyar nyelvtörténész.

Életútja[szerkesztés]

Középiskoláit szülővárosában, a Wesselényi Miklós Kollégiumban végezte (1922). Egy évet tanult a budapesti műegyetemen, majd a kolozsvári Református Teológián lelkészi képesítést szerzett (1925), kiegészítve tanulmányait Bázelben és Zürichben. Itt tanítványa Karl Barthnak, akinek tanulmányait magyarra fordította. 1926-ban a kolozsvári teológia szeniora és az Ifjúsági Keresztény Egyesület utazó titkára. Fogarason, Maksán segédlelkész, 1930-tól Zilahon egykori iskolájában vallástanár.

Első írását a Református Szemle közölte Krisztus szenvedő szolgái c. alatt a gályarabok megszabadulásának 250. évfordulója alkalmából (1926). Jelentős szerepe volt Gyarmathi Sámuel emlékezete felújításában. "Ő, Zilah szülötte – írja elismeréssel Szabó T. Attila –, a zilahi kollégium neveltje ezzel a szerényen csak »útegyengetés«-nek szánt munkával a város egyik legkiemelkedőbb személyiségének és a kollégium legnagyobb tanárának állított méltó emléket...", példaként emelve ki, hogy a Gyarmathi-életrajz szerzője ahhoz a környezethez tért vissza, amelybe beleszületett.

Munkái[szerkesztés]

  • A református kollégium hivatása. Székfoglaló értekezés (Zilah 1932);
  • Van reménységünk. A halottak feltámadásáról (Kolozsvár, 1933);
  • Hiszek a Szentháromság-egy Istenben (Torda, 1938);
  • Szent hitünk (Valláskönyv a középiskolák VII. osztálya számára. Kolozsvár, 1939);
  • Isten igéje (Kolozsvár, 1941);
  • Gyarmathi Sámuel élete és munkássága (ETF 182, Kolozsvár, 1944).

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]