Menczel Gábor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Menczel Gábor
Életrajzi adatok
Született1971. június 24. (52 éves)
Budapest
Pályafutás
Műfajokszinti-pop, elektro-pop
Aktív évek1988–1994
2013–napjainkig
Híres dalKihalt minden, Nem ér semmit a dal, 101-es szoba, Vidám dal
EgyüttesBonanza Banzai
Hangszerszintetizátorok, zongora
Tevékenység
IPI-névazonosító00244162785
SablonWikidataSegítség

Menczel Gábor (Budapest, 1971. június 24. –) magyar billentyűs, zeneszerző, számítástechnikai szakember.

A Bonanza Banzai nevű zenekar billentyűs zenésze volt 1988 és 1994 között.

Pályája[szerkesztés]

Menczel Gábor 1971. június 24-én, Budapesten született. Tizenéves korában édesapja, Menczel Iván olimpiai bajnok labdarúgó hatására, kapus poszton, ifjúsági válogatott kerettag is volt. Később magánúton zongorázni tanult, miközben Holló Józseftől (ex R-GO) sajátította el a hangszerelés és stúdiótechnika fortélyait. Zenei érdeklődését – többek között a Depeche Mode hatására – az elektronikus, synth-pop és Techno-wave zenei irányzatok keltették fel. Holló József irányította Fábián Tiborhoz (a Bonanza későbbi menedzseréhez), aki a Csillag Születik tehetségkutató versenyen feltűnt, de ekkorra már feloszlott, "Ede és a Bonanza Banzai" nevű formáció egyik tagjához, Kovács Ákoshoz küldte őt. A kapcsolatfelvétel szerencsésen alakult, és mivel közben Ákos kibékült korábbi zenésztársával, Hauber Zsolttal is, pár hétre rá hárman megalakították a később már országosan is sikeressé vált Bonanza Banzai együttest.

A zenekar első próbája a végleges hármas felállásban, 1988. május 28-án, Menczel Gábor lakásán volt.

A Bonanza Banzai az elkövetkező évek egyik legsikeresebb zenekara lett, több komoly szakmai és közönségdíjat is nyertek. Hazánk egyik utolsó kultzenekara volt. Menczel Gábort 1992-ben az év billentyűsévé választották.

A Bonanza Banzai után[szerkesztés]

1993-tól szép lassan felhagyott a zenéléssel, már az utolsó Bonanza albumon sem segédkezett, mert ekkor már saját, számítástechnikai cégének felfuttatásán dolgozott. Sokáig kereskedőként, illetve szoftverfejlesztőként tevékenykedett. 1996-ban létrehozott egy zenei stúdiót, melyben többek között az akkoriban startolt Frei Dosszié című műsor zenéje, számos könnyűzenei produkció, valamit reklámzenék is készültek, több hazai rádió és televízió megbízásából. Jelenleg szoftverfejlesztéssel foglalkozik, de internetes vállalkozásokban is érdekelt. Szabadidejében főként természettudományokkal – elsősorban amatőr csillagászattal –, illetve számítástechnikával foglalkozik.

Ákos elmondásából tudjuk, hogy 2018-ban meghívta Gábort az Ákos 50 koncertre és azóta újra barátkoztak. 2021-ben meg is lett az eredménye: a Fel a szívekkel kislemezen két remixet készített, míg Az utolsó békeéven már a Több nem is kell című számnak az eredeti zenéjét is ő írta.

Magánélete[szerkesztés]

Még a bonanzás évek alatt ismerkedett meg feleségével, a házasságukból egy fia született, a neve Dominik (2000). 2014-ben elvált.

Főbb slágerei[szerkesztés]

Kihalt minden, Nem ér semmit a dal, 101-es szoba, Vidám dal, Colours, Nem érdekel, Szerelemisten, Symphonica

Diszkográfia[szerkesztés]

Források[szerkesztés]