Meller Dezső

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Meller Dezső
SzületettMeller Dávid
1882. január 3.
Győr
Elhunyt1948. után
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
GyermekeiMeller Péter
Foglalkozásaépítészmérnök
SablonWikidataSegítség

Meller Dezső, született Meller Dávid (Győr, 1882. január 3.[1]1948 után) magyar építészmérnök, műépítész.

Életpályája[szerkesztés]

Meller József és Paskesz Janka fiaként született. Középiskoláit Győrött, egyetemi tanulmányait Münchenben végezte 1903-ban építészmérnöki oklevelet nyert. Oklevele elnyerése után Olaszországban, Franciaországban és Németországban folytatott tanulmányokat. Hazatérte után 1906-ban önálló építészeti irodát nyitott. 1912. április 22-én Budapesten, a Ferencvárosban házasságot kötött Honig Rozinával.[2] Miután megözvegyült, 1919. december 23-án Budapesten, az Erzsébetvárosban feleségül vette a nála 16 évvel fiatalabb Kmetyko Ilonát.[3]

Az első világháborúban tűzharcos volt.[4] Hadnagyként vonult hadba és az orosz fronton teljesített szolgálatot. Az általános leszerelésnél mint százados szerelt le. A háborút követően folytatta építészeti hivatását és számos díjat nyert különböző pályázatokon. Nevezetesebb alkotásai közé tartozik a szentendrei városháza, illetve a röjtöki Nagy Elek-kastély. Több bérházat és villát is tervezett.

Két fia közül az idősebb eltűnt a szovjet fronton, míg Péter nevű fia (1923–2008) művészettörténész lett.

Az első világháború előtt több premodern házat is tervezett. Alkotásai közül ismert többek között egy 1897-ben épült villa kapuzatának átalakítása, 1924-ből. Baráti köréhez tartozott Babits Mihály és Ady Endre Csinszkája is.

Az ő neve alatt dolgozott a háború után a Tanácsköztársaság alatti szereplései miatt építészeti munkájától eltiltott Lessner Manó.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]