Mario és a varázsló (novella)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mario és a varázsló (Tragikus úti élmény)
SzerzőThomas Mann
Eredeti címMario und der zauberer
OrszágNémetország
Nyelvnémet
TémaA fasizmus kritikája.
Műfajnovella
Kapcsolódó filmMario és a varázsló (1979), Mario és a varázsló (1994)
Kiadás
KiadóFischer
Kiadás dátuma1930
Magyar kiadóPantheon
Magyar kiadás dátuma193?
FordítóSárközi György
IllusztrátorHans Meid
BorítógrafikaHans Meid
Média típusakönyv
Oldalak száma143
SablonWikidataSegítség

A Mario és a varázsló (németül: Mario und der Zauberer: Ein tragisches Reisenerlebnis[1] (egy tragikus utazási élmény), Thomas Mann 1930-ban megjelent novellája. A novella a fasizmus kritikája.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet elbeszélője maga Mann, aki családjával az olasz tengerparti fiktív kisvárosba, Torre di Venerébe utazik (a város Forte dei Marmi városán alapul). Ott találkozik Cipollával, a varázslóval, aki mutatványaival és beszédével megnyeri magának a közönséget. Cipolla az akkori Európa vezéreinek karikatúrája.

A történet Mann személyes élményén alapul, amikor az olasz tengerpartra utazott családjával. Mussolini akkor emelkedett hatalomra; Mann ez alapján írta meg a Mario és a varázslót.[2]

A novella értelmezhető a balesetek veszélyének figyelmeztetéseként is, amelyek elkerülhetetlenek, ha az emberi akarat feladja erejét, és az ember nem képes tudatosan és önállóan dönteni.[3]

A történet feldolgozásai[szerkesztés]

Több feldolgozás is készült a műből: 1967-ben, 1996-ban, 2006-ban, 2012-ben és 2020-ban is feldolgozták színműként, 1976-ban, 1986-ban és 1994-ben film formájában dolgozták fel, 1964-ben balett formájában került feldolgozásra, 1988-ban opera formájában dolgozták fel, ugyanebben az évben Harry Somers is feldolgozta a Mario és a varázslót opera formájában, 1994-ben pedig Francis Thorne dolgozta fel opera formájában.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mario and the Magician. OpenLibrary
  2. The Evil Magician Casts a Spell. The New Republic
  3. Miloš Đorđević, „Novele Tomasa Mana“, Thomas Mann, Tonio Kreger - Halál Velencében. Belgrád: Rad, 1963, 139. old.