Müncheni Palaeontológiai Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Müncheni Palaeontológiai Múzeum
ElhelyezkedésMaxvorstadt
Németország
Építési stíluseklektikus építészet
Építész(ek)Leonhard Romeis
Elhelyezkedése
Müncheni Palaeontológiai Múzeum (München)
Müncheni Palaeontológiai Múzeum
Müncheni Palaeontológiai Múzeum
Pozíció München térképén
é. sz. 48° 08′ 51″, k. h. 11° 33′ 50″Koordináták: é. sz. 48° 08′ 51″, k. h. 11° 33′ 50″
Térkép
A Müncheni Palaeontológiai Múzeum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Müncheni Palaeontológiai Múzeum témájú médiaállományokat.

A Müncheni Palaeontológiai Múzeum, németül Paläontologisches Museum München, München őslénytani múzeuma a Kunstareal München területén. A Bajor Állami Paleontológiai és Geológiai Gyűjtemény (Bayerische Staatssammlung für Paläontologie und Geologie) nyilvánosan látogatható része, csakúgy, mint a Müncheni Geológiai Múzeum. A két múzeum és anyaintézményük szorosan együttműködik a Lajos–Miksa Egyetemmel (más néven Universität München, LMU).

Gyűjteményei[szerkesztés]

A múzeum a földi élővilág történetét mutatja be látványos kövületek révén. Egyik fő látványossága a Bajorországban, az Inn partján feltárt Gomphotherium őselefánt impozáns csontváza a bejárattal szemben. Különlegesség az Archaeopteryxnak, a madarak ősének egyik első megtalált kövülete a solnhofeni litográf pala lelőhelyről.

Őshüllők[szerkesztés]

Ősi emlősök[szerkesztés]

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A múzeum a Bajor Állami Paleontológiai és Geológiai Gyűjtemény Richard-Wagner-Straße 10. szám alatti eklektikus, Leonhard Romeis által tervezett épületének átriumában (Lichthof) működik, munkaidőben szabadon látogatható. Az épületből belső átjárón át közelíthetők meg a Müncheni Geológiai Múzeum kiállításai az egyetem szomszédos épületében.

Gyalogosan a München Hauptbahnhoftól vagy az U2 metróval a Königsplatz metrómegállótól közelíthető meg.

Források[szerkesztés]

  • A múzeum feliratai, tájékoztató táblái (lefényképezve)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Paläontologisches Museum München című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.