Zalai erdeifenyves

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Mészkedvelő erdeifenyves szócikkből átirányítva)

A zalai erdeifenyves (mészkedvelő erdeifenyves) a mészkedvelő fenyvesek növénytársulástani csoportjának (Erico–Pinion), tágabb értelemben a xeroterm fenyvesek (Erico–Pinetalia rendjének) egyik növénytársulása. Az edafikus hatásra kialakult, xeroterm erdőtársulás különlegessége, hogy sok benne a kontinentális erdőssztyeppekből áttelepült flóraelem.

Kialakulása[szerkesztés]

A társulás reliktum jellegű. A posztglaciális vegetációváltozás eredményeként a Kárpát-medencében tért hódítottak a lomberdők, de termőhelyének szélsőséges viszonyai miatt erről a néhány foltról a mészkedvelő erdeifenyvest nem tudták kiszorítani: körös-körül bükkösök, illetve gyertyános–kocsánytalan tölgyesek nőnek.

Elterjedése[szerkesztés]

Elterjedési területének két központja az Alpokban, illetve a Dinaridákban van. Magyarországon három, illetve négy szórványos és erősen zavart (jórészt másodlagos) folton nő a Zalai-dombság északi részén.

Öt ismert termőhelyét az alábbi falvak határában találjuk:

Termőhelye[szerkesztés]

A Zalai-dombság északi részének észak-déli irányú, szőlőkkel, félszáraz gyepekkel, kisebb telepített erdőfoltokkal körülvett gerincein nő pannon kori, meszes homokkőn kialakult, sekély termőrétegű, karbonátmaradványos barna erdőtalajon, illetve váztalajon. A karbonáttartalom miatt a talajok kémhatása lúgos. E talajok vízgazdálkodása rossz; könnyen kiszáradnak.

Egy-egy foltjának társulásként elfogadható minimális kiterjedése 500 m².

Szerkezete[szerkesztés]

  • A koronaszint domináns faja az erdeifenyő (Pinus sylvestris). A koronaszint magassága 10–15 m, záródása hézagos, 50–70%-os.
  • Cserjeszintje feltűnően gazdag, jól fejlett.
  • Gyepszintjében a többi fenyves társulástól eltérően tavasszal, nyárutón és ősszel nyíló fajok is megfigyelhetőek. A gyepszint borítása közepes, 60–80%-os
  • Mohaszintje jól fejlett, akár a többi erdeifenyves társulásé.

Jellemző fajok[szerkesztés]

  • A koronaszint gyakorlatilag egyetlen faja az erdeifenyő (Pinus sylvestris). A kedvezőtlen termőhelyi adottságok miatt növekedése rossz; a csenevész törzsek girbegurbák, gyengén feltisztulók.

A lombszintben a fehér fagyöngy erdeifenyőn fellépő alfaja (Viscum album ssp. austriacum) jelenik meg.

Karakterfajok:

Jellemző még:

de ezek között is feltűnik a melegkedvelő:

Források[szerkesztés]