Lojka Hugó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lojka Hugó
Született

Gelsendorf
Elhunyt

Budapest[5]
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásabotanikus
A Wikimédia Commons tartalmaz Lojka Hugó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Lojka Hugó (Galícia, Gelsendorf, 1844. január 6.Budapest, 1887. szeptember 7.) - zuzmókutató (lichenológus), tanár.

Életrajza[szerkesztés]

Morva származású apja Pozsonyban tanult, mint fiatal lelkész is mindig benső ragaszkodással viseltetett hazánk iránt és ezt gyermekeire is átvitte. Lojka Hugó Lembergben kezdte gimnáziumi tanulmányait, melyeket Eperjesen 1858–tól 1862-ig fejezett be. Itt kedvelte meg tanárától, Hazslinszky Frigyestől a botanikát. Azután Bécsbe ment, hogy az ottani egyetemen az orvosi pályára készüljön; hét évig maradt ott, orvostani, de leginkább botanikai tanulmányoknak szentelve idejét. Innét Pestre ment és itt hosszabb és alapos előkészület után a vegytanból és a számtanból letette a tanári vizsgálatot. Eleinte a pest-józsefvárosi reáliskolában működött, később a belvárosi polgári leányiskolában és végül a budapesti állami felsőbb leányiskolának lett tanára. Utolsó nagy utazása alkalmával, melyet a Kaukázusban tett, túlerőltette és meghűtötte magát. Már az 1886–87. tanév végén a zárvizsgálatok előtt kénytelen volt a tanítással felhagyni. A nyár beálltával Erdélyben keresett üdülést, de nemsokára baja oly komoly fordulatot vett, hogy a fővárosba kellett visszatérnie, ahol 1887. szeptember 7-én meghalt.

Munkássága[szerkesztés]

Magyarország zuzmóiból nagy anyagot gyűjtött, de járt gyűjtőúton Alsó-Ausztriában, Galíciában, Boszniában és Déchy Mórral a Kaukázusban is. Munkái és exsiccatái (szárított növények) nemzetközileg elismert lichenológussá (zuzmókutatóvá) tették.

Főbb munkái[szerkesztés]

  • Adatok Magyarország zuzmóflórájához (Mathem.atikai Természettudományi Közl. XI., 1873, XII., 1874, XXI., 1886)
  • Lichenes regni Hungarici (Szárított zuzmó gyűjteményei, Fasc. I – IV., 1882)
  • Lichenoteca universalis continens Lichenes exsiccatos totius orbis (Fasc. I – V., 1885 – 86

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Növénynevek Nemzetközi Katalógusa (angol nyelven)
  2. a b Lojka, 2017. október 9., (W.) Hugo Lojka, szerző idézése
  3. a b Harvard University Herbaria & Libraries Index of Botanists (angol nyelven). Harvard University Herbaria and Libraries. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b NUKAT
  5. PIM-névtérazonosító. (Hozzáférés: 2020. június 16.)

Források[szerkesztés]