Kucsera Noémi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kucsera Noémi
Életrajzi adatok
Született2000. július 11.
Szabadka
Pályafutás
Műfajokklasszikus zene
Hangszerklasszikus gitár
Tevékenységgitárművész
SablonWikidataSegítség

Kucsera Noémi (Szabadka, 2000. július 11. –) vajdasági magyar gitárművész. 2023 márciusában a Carnegie Hall színpadán koncertezett.

Családja[szerkesztés]

Zenekedvelő családba született, édesanyja zongorázott, édesapja zenekedvelő. A zongora születése óta az élete része volt, ezért a zene iránti érdeklődése nagyon hamar megmutatkozott.

Tanulmányai[szerkesztés]

2007-ben megkezdte tanulmányait a Szabadkai Zeneiskolában, és nyolcévesen elkezdett gitározni. A zene iránti rajongása töretlen volt, mikor életében először fellépett közönség előtt, tudta, hogy ezzel szeretne foglalkozni. Az alapfokú zeneiskolában tanárai Antal István és Nikola Begović voltak.

2015-ben megkezdte tanulmányait Szabadkán, a Zeneművészeti Szakközépiskola gitár szakán, tanára Marko Srđević. 2019-ben beválasztották az iskola legjobb hat végzős hallgatója közé, és abban a megtiszteltetéseben lehetett része, hogy a Szabadkai Filharmonikus Zenekar kísérte a diplomakoncertje egy részét, ahol Joaquín Rodrigo Fantasía para un gentilhombre című művét adták elő. 2019-ben sikeres felvételt nyert a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karára, tanárai Csáki András és Girán Péter. Egyetemi tanulmányai során számos versenyen ért el kimagasló eredményeket, és számtalan fellépése volt. 2022-ben alapképzésben maximális érdemjeggyel szerzett diplomát, majd ugyanebben az évben megkezdte tanulmányait mester fokozaton, szintén a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karán.

Koncertek[szerkesztés]

Számos koncertje volt szólóban, zenekarral és különböző kamarazenei felállásokban, Szerbiában, Magyarországon és az Egyesült Államokban.

Versenyek[szerkesztés]

  • 2017: 11. Vojvodina Guitar Festival – harmadik helyezés
  • 2018: 6. Nemzetközi Gitárverseny – első helyezés
  • 2018: Szerbiai Országos Gitárverseny – harmadik helyezés
  • 2021: The 4th International Moscow Music Competition – első helyezés
  • 2021: France Music Competition – harmadik helyezés
  • 2022: London Classical Music Competition – első helyezés
  • 2022: Golden Classical Music Awards – abszolút első helyezés

Videóklipek[szerkesztés]

2019-ben megvalósította gyermekkori álmát, és elkészítette első videóklipjét. Azóta folyamatosan ad ki zenei videókat, melyekkel egyfajta új irányzatot is teremtett, ugyanis próbálja képileg is a nézők elé varázsolni az adott mű hangulatát, illetve a saját érzelmeit is ecseteli ezekben a felvételekben. Ezzel egyidejűleg próbálja közelebb hozni az emberekhez a klasszikus zenét. Klipjei nagy odafigyeléssel vannak elkészítve, a legkisebb részletekig ki vannak dolgozva, valamint legtöbbje egyben bemutatja szülővárosa, Szabadka építészeti csodáit és értékeit.

Albumok[szerkesztés]

Első lemeze 2023 márciusában jelent meg Milonga néven, ahol felcsendül szenvedélyes tangó, tüzes flamenco dallamok és érzelmes szerenád.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]