Kromberk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kromberk
Közigazgatás
Ország Szlovénia
Statisztikai régióGoriška
KözségNova Gorica
Rangfalu
Irányítószám5000
Népesség
Teljes népesség2079 fő (2020. jan. 1.)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság135,4 m
Terület8,94 km²
IdőzónaUTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 45° 57′ 33″, k. h. 13° 40′ 07″Koordináták: é. sz. 45° 57′ 33″, k. h. 13° 40′ 07″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kromberk témájú médiaállományokat.

Kromberk (olasz nyelven: Moncorona, német nyelven: Cronberg bei Görz) falu Nyugat-Szlovéniában, a Goriška statisztikai régióban. Közigazgatásilag Nova Goricához tartozik. Lakosságának száma 1820 fő.[2] A település szorosan kapcsolódik a közeli Ajševicához és Lokéhoz, melyekkel önálló kerületet alkot Nova Gorica községen belül. A Kromberk-kastély a falu szélén található. A kastélyt a Coronini Cronberg nemesi családról nevezték el.

Nevének eredete[szerkesztés]

Kromberk neve legelőször 1200 körül bukkan fel In Lite, majd 1370 körül in Strania alakban. A középkorban a települést Stran, vagy Stranje néven említik (magyarul: hegygerinc oldala), amely a település nevének középkori fordításából ered. A falu mai nevét a Kronberg nemesi családról kapta, amely az olasz Coronini német megfelelője. A név jelentése a következő: kron, amely a corona (korona) szó rövidített változata és a -berg, mint hegy.

Történelme[szerkesztés]

A tizenkilencedik században egy kicsi, de mérhető friuli (olasz) kisebbség élt a településen, akik azóta asszimilálódtak. Az 1910-es osztrák népszámlálási adatok alapján a falu lakóinak 99,8%-a szlovén nemzetiségű volt. A friuli jelenlét felbukkan a helyiek által beszélt szlovén nyelv egyes elemeiben, a helyi földrajzi elnevezésekben és a konyhaművészetben is. Az olasz eredettel bíró családnevek mai napig elég gyakoriak Kromberkben.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Kromberk című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Prebivalstvo - izbrani kazalniki, naselja, Slovenija, letno. Statistical Office of the Republic of Slovenia. (Hozzáférés: 2021. április 28.)
  2. Nova Gorica municipal site