Kis-Somlyó hegy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kis-Somlyó
Magasság220 m
Hely Magyarország, Vas vármegye, Kemeneshát, Kissomlyó mellett
HegységNyugat-magyarországi peremvidék
Típusbazalt tanúhegy
Kor3,9 millió év
Elhelyezkedése
Kis-Somlyó (Magyarország)
Kis-Somlyó
Kis-Somlyó
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 09′ 01″, k. h. 17° 06′ 02″Koordináták: é. sz. 47° 09′ 01″, k. h. 17° 06′ 02″
Kis-Somlyó (Vas vármegye)
Kis-Somlyó
Kis-Somlyó
Pozíció Vas vármegye térképén

A Kis-Somlyó hegy Vas vármegyében, Kemenesháton,[1] Kissomlyó település fölött emelkedő bazalt tanúhegy.

Fekvése[szerkesztés]

A Ság hegyétől délre, a Balatont Szombathellyel összekötő 84-es számú főút közelében emelkedik, déli fele Kissomlyó község, északi része Borgáta közigazgatási területén helyezkedik el. A megközelítését lehetővé tévő túraútvonalak többsége a 8457-es út irányából indul a csúcs felé.

Kialakulása[szerkesztés]

A 220 méter magasságú Kis-Somlyó a 3,9 millió évvel ezelőtt lezajlott vulkánkitörések eredményeként jött létre. A környék másik két hegyétől eltérően azonban nem bazalt, hanem bazalttufa kőzetű. Az első vulkánkitörések heves tufaszóródással kezdődtek. A tufarétegek között kisebb nagyobb vulkáni bombák is fennmaradtak. A későbbi kitörések során lávaömlés is zajlott és a sötétszürke, csaknem fekete bazaltban számos sárgás árnyalatú kis zárvány alakult ki, mely a vulkáni kürtő falából leszaggatott, sok száz méter mélységből a felszínre hozott pannon kori agyag. A tömör egynemű bazalton kívül itt a magmából elillanó gázok következtében üreges, úgynevezett „kenyérkő” is előfordul itt. A kőzetrétegeket feltáró apró, többnyire elhagyott bazaltbányák nyomai pedig máig láthatók. a Kis-Somlyó talajképző alapkőzete a mésztufa és nagyrészt meszes termőtalajok találhatóak itt.

A Somlói borvidék[szerkesztés]

A környék a Somlói borvidék része. A borvidék ültetvényei 170-350 m tengerszint feletti magasságban találhatók, ahol lejtésviszonyaik szerint váltakoznak a majdnem lapos, fennsíkszerű platók a nagyon meredek, néhol 45°-os szöget is meghaladó lejtőkkel.

Mikroklímájának köszönhetően a borvidék éghajlata kiegyenlített, szélsőségektől mentes. Ez az időjárás nagyban kedvez egyrészt a szőlő cukrosodásának, túlérésének, esetenkénti aszúsodásának. Szőlőhegyére - a magyar örökösödési jognak köszönhetően - a birtokok elaprózódása miatt ma 4-600 négyszögöl nagyságú parcellák a jellemzőek. A szőlők jelentős részének művelésére máig a hagyományos gyalogtőkés módszer jellemző. Az itt termelt borok a ságiakhoz és a somlóiakhoz hasonlóan karakteres, kellemes savas fehérborok.

Érdekességek[szerkesztés]

  • Király-kő – a Kis-Somlyó tetején álló termetes bazaltszikla, ahol egy helyi legenda szerint a tatárjárás idején a tatárok elől menekülő IV. Béla király is megpihent. Oldalán erről szóló emléktábla is található.
  • Krátertó – a hegy pereme alatti sziklás mélyedésben található, melyet erdő vesz körül.

A Kis-Somlyó hegy környékének települései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 3.3.11 Alsó-Kemeneshát. In Magyarország kistájainak katasztere. (magyarul) Szerkesztette: Dövényi Zoltán. (Az első kiadást szerkesztette: Marosi Sándor és Somogyi Sándor). Második, átdolgozott és bővített kiadás. Budapest: MTA Földrajztudományi Kutatóintézet. 2010. 390–394. o. ISBN 978-963-9545-29-8  

Források[szerkesztés]