Kevert malátawhisky

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A kevert malátawhisky (angolul blended malt whisky) elsősorban a skót whiskygyártásban használt fogalom, amely különböző lepárlókban készült hagyományos, rézüstökben párolt skót malátawhiskyk (úgynevezett single malt-ok, házasítatlan malátawhiskyk) keverékét jelenti. Ha egy skót malátawhisky nem single malt, akkor csak ez a típus lehet. Korábban pure malt (tiszta maláta-), vatted malt (házasított maláta-) vagy egyszerűen malt (maláta-) whiskyként is címkézték. 2004-ben azonban a Scotch Whisky Associaton úgy döntött, hogy az utóbbi nevek helyett egységesen a blended malt megnevezést kell használni. A keverék nem tartalmazhat gabonawhiskyt, így nem tévesztendő össze az egyszerű kevert whiskyvel.

A blended malt whisky fogalma az amerikai whiskygyártásban is létezik, de merőben eltérő jelentéssel:

  • Az amerikai blended malt whisky egyszerű kevert whisky, mely – alkoholtartalomra vetítve – legalább 51% straight malt whiskyt tartalmaz, a fennmaradó részben pedig egyéb, akár érleletlen whiskyből és finomszeszből is állhat, és tartalmazhat hozzáadott íz- és színezőanyagokat is.
  • Az erre használt straight malt whiskyt legalább 51% árpamalátát tartalmazó gabonacefréből kell lepárolni, majd legalább 2 évig új, kiégetett hordókban érlelni. Így az amerikai blended malt whisky alkoholtartalmának összességében csak 26%-ban kell árpamalátából származnia.[1] Ez a whiskyfajta nagyon ritka, Európában pedig egyáltalán nem kerül forgalomba.
  • Néha azonban az Egyesült államokban is készül európai értelemben vett kevert malátawhisky, például a Roughstock Montana Pure Malt Whiskey.

Készítés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Skóciában a lepárlóüzemek kereskednek egymással, a legtöbb saját whiskyt nem palackozzák, hanem hordóban adják el más lepárlóknak, cégeknek (keverőüzemeknek) vagy magánszemélyeknek. Ezek azután

  • saját és mások single malt whiskyjével keverve mint blended malt, azaz kevert malátawhisky palackozzák
  • saját ás mások maláta- és gabonawhiskyjeivel keverve mint blended, azaz kevert whisky palackozzák
  • néha keveretlenül, mint független palackozó, palackozzák az eredet feltüntetésével

Kevert rozsmaláta-whisky[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ha nem árpamalátából, hanem rozsmalátából készült, azaz single malt rye whiskyket kevernek össze, akkor ezt a névben külön jelölik, és a keverék neve blended malt rye (kevert rozsmaláta-whisky), vatted malt rye (házasított rozsmaláta-whisky), pure malt rye (tiszta rozsmaláta-whisky) vagy egyszerűen malt rye (rozsmaláta-whisky).

Ha viszont rozsmalátából és árpamalátából készült whiskyket kevernek össze, az már nem számít malátawhiskynek, hanem blended, azaz kevert whiskynek.

Fajtái[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ilyen whisky például:

Ha viszont rozsmalátából és árpamalátából készült whiskyket kevernek össze, az már nem számít malátawhiskynek, hanem blended whiskynek, azaz kevert whiskynek.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. 27 C.F.R. § 5.22 The standards of identity.. Justia US Laws. (Hozzáférés: 2012. március 7.)