Kerekes székes rögbi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kerekesszékes rögbi szócikkből átirányítva)
Kerekes székes rögbi

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kerekes székes rögbit 1977-ben Kanadában találták ki. Olyan férfiak és nők űzhetik, akik vagy gerincsérülésük vagy egyéb okok (gyermekbénulás, szélütés, különböző izomsorvadás, dysmelia, amputálások vagy egyéb fajta neurológiai problémák) miatt legalább három végtagjukban, nem neurológiai rokkantságnál pedig négy végtagban rendelkeznek korlátozott funkciókkal. A sport kialakításánál a cél egy, még a kerekes székes kosárlabdánál is mozgalmasabb, gyorsabb játék kialakítása volt. A kerekes székes rögbiben felfedezhetőek a jégkorong, a kosárlabda és az amerikai futball elemei, de hangulatában, és abban, hogy csak a labdás játékost lehet támadni, a rögbire hasonlít. A sportág eredeti neve „gyilkos labda” volt (vö. a filmcímmel: Gyilkos labda – A kerekesszék harcosai).

1979-ben volt az első Kanadán kívüli bemutatkozás, és ebben az évben rendezték az elő Kanadai Nemzeti Bajnokságot. 1990-ben szerepelt a sportág a kerekes székes világjátékokon, majd 1993-ban megalakították a Nemzetközi Kerekesszékes-rögbiszövetséget.

1994-ben a sportot hivatalos paralimpia sportként elismerte a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság. 1995-ben megtartották az első világbajnokságot, egy évvel később Atlantában bemutató, Sydney-ben pedig már hivatalos sportként szerepelt.

Alapvető szabályok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kosárlabdapályán, röplabdával játsszák férfiak és nők vegyesen. Egy csapatot négy kezdőjátékos és 8 csere játékos alkot. A játékosokat a képességeik alapján osztályba sorolják és 0,5-3,5 ponttal pontozzák. A pályán egyszerre 8 sérülési ponttal rendelkező játékos lehet. A különböző besorolásokkal rendelkező játékosok, különböző posztokon játszanak.

Minden versenyző a saját kerekes székével versenyez és ennek segítségével viszi a labdát a célterületre. A labdát lehet vinni ölben, kézben, lehet passzolni, de rúgni nem. A labdát 10 másodperc alatt legalább egyszer le kell pattintani. A mérkőzés 4 darab 8 perces negyedből áll, a mérkőzésből eltelt időt futóórával mérik, de mindig megállítják, ha a labda játéktéren kívülre kerül. Az első és a harmadik negyed után egy perc szünetet, a félidőben öt perc szünetet tartanak. Egy átlagos mérkőzés 1 óra 15 perc alatt zajlik le. Amennyiben a negyedik negyed végén döntetlen az állás, hosszabbítás következik.

Az edzőknek lehetőségük van négyszer időt kérni, egy időkérés hossza egy perc. A játékvezetők időt kérhetnek, ha észrevesznek egy sérült vagy kocsijával felborult játékost esetleg valamelyik kocsi meghibásodik.

Gyakori szabálytalanságok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megszegések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megszegéseket a labdát birtokló csapat követhet el. E szabálytalanságok után a játékvezető megállítja a játékot és a vétlen csapatnak átadja a labdát.

 • Physical Advantage: A labdát birtokló játékos – sem a teste valamelyik részével, sem a kerekes szék bármely részével, kivéve a kerekeket és a csúcsellenzéket – nem érintheti meg a padlót.
 • No Dribble: A labdát birtokló játékosnak tíz másodpercenként le kell pattintania vagy el kell passzolni a játékszert.
 • Ten Seconds in the Key: Az a játékos, akinek a csapatánál van a labda, nem tartózkodhat az ellenfél célterületén 10 másodpercnél tovább egyhuzamban.
 • Fifteen Second: A csapatoknak 15 másodpercük van arra, hogy saját térfelükről az ellenfél térfelére juttassák a labdát.
 • Back Court: A csapatoknak nincs lehetőségük a saját térfelükre visszajátszani a labdát, ha már a játékszer átkerült az ellenfél térfelére.
 • Stalling: Ez a szabálytalanság akkor történik, ha a labdabirtokló csapat kihasználja az oldalvonalat vagy az alapvonalat, hogy játékosaival megakadályozza, hogy a védők elérjék a labdabirtokló játékost, és ez az állapot 15 másodpercig fennáll.

Szabálytalanságok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szabálytalanságokat bármelyik csapat elkövethet. Négyféle szabálytalanság létezik: egyszerű szabálytalanságok, technikai hibák, kirívó szabálytalanságok és kizáró szabálytalanságok. Ha a játékvezetők a játék folyamán egy egyszerű szabálytalanságot észlelnek és megítélik, akkor a vétkes játékosnak egy percet kell töltenie a büntetőzónában. A büntetésnek vége, ha a csapat célt kap, vagy a játékvezetők büntetőcélt ítéltek.

 • Charging: Ha az egyik játékos olyan nagy sebességgel ütközik a másik játékossal, hogy az ütközés veszélyes.
 • Contact Before the Whistle: Ha egy játékos szándékosan ütközik egy másik játékossal, amikor a labda még nincs játékban.
 • Out-and-In: Ez a szabálytalanság akkor történik, amikor a labdát birtokló játékos elhagyja a pályát a célvonalon át, majd visszatér anélkül, hogy célt szerzett volna.
 • Four in the Key: Amennyiben a védekező csapat négy játékos van a célterületen. Az a játékos kapja a büntetést, aki utoljára ment be a célterületre.
 • Holding szabálytalanság történik, amikor egy játékos megfogja az ellenfelének kerekes székét vagy testét, hogy megakadályozza őt a szabad mozgásban.
 • Leaving the Court: A labdát nem birtokló játékos elhagyja a pályát, azzal a szándékkal, hogy ezzel előnyt szerezzen.
 • Pushing: Amikor egy játékos erővel tolja ellenfelét szabálytalan pozícióba.
 • Illegal Use of Hands: Egy játékos birkózik a labdáért, vagy megüti egy másik játékos bármilyen részét.
 • Spinning: Amikor egy játékos úgy üti meg ellenfelének kerekes székét, hogy az elkezdjen pörögni, és eközben a játékos veszélybe kerül.
 • Trap: Amennyiben a labdát birtokló játékost két ellenfele összefogja úgy, hogy a játékos nem tud elmozdulni, akkor a csapdába ejtett játékosnak ki kell szabadítania magát, vagy le kell passzolnia a labdát tíz másodpercen belül egy olyan csapattársnak, akit nem ejtettek csapdába.

A technikai hibát ítélnek a játékvezetők, amikor egy játékos vagy az edző tisztességtelenül, sportszerűtlenül cselekszik, vagy megsérti a hivatalos személyeket.

 • Flagrant Foul történik, amikor egy játékos a biztonságot veszélyeztető módon követ el egy sima szabálytalanságot. A játékvezető ítélhetnek büntetőcélt, de a játékosnak le kell töltenie az egyperces büntetését is.
 • Disqualifying Foul: Bármilyen szabálytalanság, ami nyilvánvalóan sportszerűtlen vagy veszélyes. Verekedések, sértegetések, elesett játékosok támadása. A kizárt játékosnak el kell hagyni a játékteret. Az edzőnek ki kell jelölni egy másik játékost, aki letölti helyette az egyperces büntetést, majd folytatja a játékot.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]