Kazán (berendezés)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A kazán egy olyan berendezés, amelyben tüzelőanyagban lekötött kémiai energiát szabadítunk fel égetéssel (oxidáció), illetve ezt a felszabadított hőenergiát egy továbbító közeggel közöljük. A továbbító közeg általában víz, illetve telített vagy túlhevített gőz, de lehet bármilyen egyéb, nyomás alatt álló vagy atmoszferikus nyomású folyékony vagy gáz halmazállapotú közeg is. Amennyiben nem történik hőközlés a kazánban, akkor ún. elgázosító kazánról vagy gázgenerátorról beszélünk.

Melegvíz-kazán[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Amely legfeljebb 388 K (115°C) hőmérsékletű víz termelésére szolgál.

Forróvíz-kazán[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

388 K (115°C)-nál nagyobb hőmérsékletű víz termelésére szolgál. Ezekben a kazánokban a hőtovábbító közeg víz, mely a kazán legmelegebb pontján sem gőzölög el, mert a víz olyan nyomás alatt áll, amely nyomáson a víz nem forr fel 115°C felett sem.

Gőzkazánok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A gőzkazánok terméke telített állapotú (a gőzhőmérséklet megegyezik az adott nyomáshoz tartozó telítési hőmérséklettel) vagy túlhevített gőz (ahol a gőz hőmérséklete meghaladja az adott nyomáshoz tartozó telítési hőmérsékletet). Általában a gőzkazánok túlhevített gőzt állítanak elő. A Kazánbiztonsági Szabályzat szerint az 1 bar (1,019 kp/cm2) abszolút nyomásnál nagyobb nyomású gőz termelésére szolgáló kazánok tartoznak ide.

Termoolaj kazánok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Olyan berendezések, melyekben főleg ásványi, esetleg növényi vagy szintetikus olajakat használnak hőhordozónak. Jellemzően 250–350°C közötti hőmérsékleten működnek.

Elgázosító kazánok vagy gázgenerátorok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az elgázosító kazánokban az (általában szilárd) tüzelőanyag égése léghiányos környezetben csak részben történik meg, olyan mértékben, ami fedezi az esetleges nedvességtartalom távozását, az illóanyagok távozását, illetve a maradó szilárd anyag (általában szén) elgázosítását (szén-monoxiddá). A távozó gáz a földgáznál lényegesen alacsonyabb fűtőértékű, de éghető gáz, ami gázmotorokban, gázturbinákban tovább tüzelhető.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kazán (berendezés) témájú médiaállományokat.
Wiktionary-logo-hu.png
Keress rá a kazán címszóra a Wikiszótárban!

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]