Kandi (Benin)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kandi
La Cathédrale Notre dame du mont carmel de Kandi
La Cathédrale Notre dame du mont carmel de Kandi
Közigazgatás
Ország Benin
Testvérvárosok
Népesség
Teljes népességismeretlen
Tszf. magasság303 m
Terület3421 km²
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 11° 07′ 43″, k. h. 2° 56′ 13″Koordináták: é. sz. 11° 07′ 43″, k. h. 2° 56′ 13″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kandi témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kandi egy város, kerület és község Kelet-Benin Alibori megyéjében. Kandi eredetileg mezőváros volt, ma pedig elsősorban mezőgazdasági központ. Az ország fő, észak-déli irányú főútvonalán, autópályán 650 kilométerre Cotonoutól és északra 523 kilométerre Porto-Novótól fekszik.[1] A város Alibori megye fővárosa. A község területe 3,421 km², lakossága 2013-ban 177 683 fő volt. [2] [3] A városnak 2002-ben mindössze 27 227 lakosa volt.

Történelem[szerkesztés]

Kandit a Bariba Királyság, a Borgu Konföderáció egyik mellékága alapította. A körülvett falvak délen és nyugaton bariba népek, északon pedig Mokole jorubák lakták, akik az Oyo Birodalom megalapításának háborúi elől menekültek. A környező vidék ma is Bariba.

Földrajz[szerkesztés]

Kandi község 650 kilométerre van Cotonoutól. Községileg északon Malanville, délen Gogounou, nyugaton Banikoara és keleten Ségbana határolja.

Éghajlat[szerkesztés]

Kandi trópusi szavannai éghajlattal rendelkezik (Köppen éghajlati besorolása).

Adminisztratív kerületek[szerkesztés]

Kandi 10 kerületre van felosztva: Kandi I, Kandi II, Kandi III, Angaradébou, Bensékou, Donwari, Kassakou, Saah, Sam és Sonsoro. 39 faluból és 9 városrészből áll.[2]

Gazdaság[szerkesztés]

A lakosság nagy része mezőgazdasági tevékenységet folytat, ezt követi a kereskedelem, a szállítás és a kézművesség. A főbb termesztett növények a kukorica, gyapot, kapok, köles és a földimogyoró.[1][2] A közelben jelentős, jó minőségű vaslelőhelyek is találhatók.[1]

Közlekedés[szerkesztés]

A város a RNIE 2 autópályán található, és a várostól északra található Kandi repülőtér szolgálja ki.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Kandi (Benin). Encyclopædia Britannica. (Hozzáférés: 2010. január 10.)
  2. a b c Kandi. Atlas Monographique des Communes du Bénin. [2009. február 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 5.)
  3. Communes of Benin. Statoids. [2012. március 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 5.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Kandi, Benin című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.