Istentelen ifjúság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Istentelen ifjúság
SzerzőÖdön von Horváth
OrszágAusztria
Nyelvnémet
Műfajregény
Kiadás
Kiadás dátuma1937
SablonWikidataSegítség

Az Istentelen ifjúság (Jugend ohne Gott) Ödön von Horváth osztrák-magyar író harmadik regénye. 1937-ben jelent meg, és nem sokkal később, 1938 elején már nyolc nyelvre fordították le.

A náci korszak elején játszódó könyvben Horváth egy kisváros életét, valamint a kezdődő elnyomást és militarizálódást írja le. A könyvet megjelenésekor író- és kritikustársai dicsérték, és napjainkban is szerepel a német iskolák tantervében.

Háttér[szerkesztés]

Ödön von Horváth (1919)

Horváth valószínűleg 1934-ben kezdett foglalkozni azokkal a szereplőkkel, amelyek később az Istentelen ifjúságban is megjelennek.[1] Eredetileg a hasonló témájú Der Lenz ist da! (Itt a tavasz!) és az Auf der Suche nach den Idealen der Menschheit (Az emberiség eszményei nyomában) című regényen dolgozott.[2] Az első vázlatban négy szereplőcsoportot tervezett: „a fiúkat, a lányokat, a tanárokat és a szülőket”,[3] amelyekkel a vidéki és városi lakosság ellentétét, az első szerelem élményét, valamint a szegény lakosságot felkaroló, de bennük csalódott értelmiség szerepét akarta ábrázolni.[4] A második vázlatban az értelmiség – azaz a tanár – kerül a középpontba, ő már az Istentelen ifjúságban említett tárgyakat tanítja.[5]

Cselekmény[szerkesztés]

Az első személyű narrátor tanárként dolgozik egy városi középiskolában. Dolgozatjavítás közben észreveszi, hogy egy, a könyvben N-ként emlegetett diák becsmérlő megjegyzéseket tesz a feketékre, és kérdőre vonja a tanulót. A diák édesapja ezt követően panaszt tesz az igazgatónál – hiszen fia csak azt írta, amit a rádióban hallott –, a diákok pedig petíciót írnak a tanár ellen. A rektor ezt elutasítja.

Röviddel ezután egy hosszan betegeskedő diák meghal tüdőgyulladásban. A temetésen a narrátornak először tűnik fel tanítványa, T hideg, rezzenéstelen tekintete.

Az igazgató közbenjárására nem függesztik fel, hanem egy kötelező táborba küldik az osztályával. Ott csak felügyelőtanárként van jelen, a katonai gyakorlatokat egy őrmester vezeti. A táborban egy fényképezőgép-lopás ügyében nyomoz, és észreveszi, hogy Z diák titokban üzenetet kap.

A közeli faluban a narrátor egy pappal beszélget a vidéki lakosság helyzetéről és vallási nézeteiről.

Amíg a fiúk a táboron kívül gyakorlatoznak, a tanár átkutatja Z diák hálóhelyét, feltöri a diák naplóját rejtő dobozt, és megtudja, hogy Z kapcsolatban áll a helyi rablóbanda vezetőjével, Évával. A naplóban az is szerepel, hogy aki elolvassa a naplóját, az meghal. Mivel a visszatérő diák észreveszi, hogy feltörték a dobozát, megvádolja egyik osztálytársát, és összeszólakozik vele. A narrátor úgy dönt, bevallja a tettét, de végül nem meri.

Másnap N-t egy osztálykirándulás után vérbe fagyva találják. Z elismeri a bűncselekményt, de a narrátor azt gyanítja, hogy T diák áll a háttérben. Z elmondja: N bevallotta neki, hogy elolvasta a naplóját. A narrátor lelkiismeretfurdalást érez, újra beszél a pappal, és végül megszólal. Elismeri, hogy ő a felelős a doboz feltöréséért, így a vádlott szabadlábra kerül. Éva – akit az elkövető feltételezett szeretőjeként hallgatnak ki – egy halszemű fiúról beszél, aki megölte N-et. Nem hisznek neki, de mivel beismerte, hogy a tetthelyen volt, őt magát is letartóztatják.

A narrátor vallomása következtében elveszíti állását és nyugdíját, de lehetőséget kínálnak neki, hogy Afrikában dolgozzon. Először T-t vonja kérdőre, aki mindent tagad. Másnap T-t felakasztva találják. Búcsúlevelében bevallja N meggyilkolását.

Évát ezután kiengedik a börtönből, és a pap fogadja be. A tanár elbúcsúzik „Julius Caesartól” és a segítőkész diákok klubjától, és Afrikába megy.

Értelmezés[szerkesztés]

Carl Niekerk irodalomtudós számára az Istentelen ifjúság a Harmadik Birodalom belső szemszögből történő vizsgálata,[6] amelyben Horváth saját, 1933-tól 1937-ig szerzett tapasztalatait dolgozza fel. Másoktól eltérően a második világháború kezdete előtti Németországba, annak elnyomó és alkalmazkodási mechanizmusaiba nyújt betekintést.[7] Azáltal, hogy értelmiségit választ főszereplőnek és belső világát ábrázolja, lehetővé teszi a saját életrajzára vonatkozó önreflexiót.[8] A többi szereplő is mind középosztálybeli származású, így mutatja a középosztályra nehezedő társadalmi-gazdasági kényszereket. Ez az osztály a rendszerhez és a propagandához való alkalmazkodásban látta az esélyt az előrelépésre.[9]

T, a gyilkos a propaganda tárgyaként szolgál: ő a fasizmus hidegségét megtestesítő, a modern tömegmédia által manipulált ifjúság képviselője.[10]

A vallás pedig – amelyet a katonai gyakorlat alatt felkeresett pap személyesít meg – irracionális, transzcendens igazolásává válik a többségi társadalométól eltérő viselkedésnek, amely a bírósági előtt, az iskolai szolgálatból való fenyegető elbocsátás ellenére tett vallomásban csúcsosodik ki.[11]

Nicole Streitler-Kastberger irodalomtudós számára az ellopott fényképezőgép körüli bonyodalom, a diákok környezetének leírása és az üdülőtáborba való utazás csak csekély szerepet játszik az értelmezésben. A középpontban a pappal folytatott beszélgetések állnak, amelyekben a „belső cselekvés” történik.[12] Ez a fejlődési út a gyerekek számára nem áll nyitva – vagy azért, mert elhanyagolják őket az elszegényedett vidéki lakosság részeként, vagy azért, mert a városi kispolgárság részeként magukra hagyják őket, így unalomból bűnözőkké válnak, vagy akár gyilkosságot követnek el. Erkölcsi értéket egyik eset sem közvetít.[12]

Fogadtatás[szerkesztés]

A Gestapo indítványára a művet 1938-ban felvették a „káros és nemkívánatos irodalom listájára”.

Hermann Hesse 1938-ban ezt írta Alfred Kubinnak: „Egy könyvecskét ajánlok önnek, von Horváth Istentelen ifjúság című elbeszélését. Nagyszerű könyv, amely jó keresztmetszetét adja a világ mai erkölcsi állapotának.”[13]

1941-ben Arnold Köster(wd) nácikritikus baptista prédikátor tartott előadást bécsi gyülekezetében Istentelen nép címmel;[14] ez a cím hasonlít az Istentelen ifjúság és az Emberek tér nélkül regénycímhez.

A Tocotronic(wd) zenekar 2021-ben adta ki az Istentelen ifjúság a fasizmus ellen című kislemezét, amelyet Horváth regénycíme ihletett, de nem reflektál érdemben a műre.[15]

Filmfeldolgozás[szerkesztés]

Ödön von Horváth – közvetlenül 1938. június 1-jén bekövetkezett, párizsi halála előtt – Robert Siodmak(wd) rendezővel regényének filmadaptációjáról tárgyalt. A szerző halála után Siodmak nem folytatta a projektet.

Musical[szerkesztés]

Paul Graham Brown brit zeneszerző a regény alapján írt egy hasonnevű musicalt.[16]

Színpadi feldolgozás[szerkesztés]

A Bárka Színházban 2008-ban Vidovszky György rendezett adaptációt a regényből.[17][18]

A Radnóti Színház 2023-ban mutatta be Nagy Péter István rendezésében az Istentelen ifjúság – és a szerző posztumusz regénye, a Korunk gyermeke – alapján készült színdarabot.[19]

Német kiadások[szerkesztés]

Irodalom német nyelven[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. von Horváth, Ödön. Wiener Ausgabe sämtlicher Werke – Historisch-kritische Edition Am Literaturarchiv der Österreichischen Nationalbibliothek, Nicole Streitler-Kastberger, 15. kötet (német nyelven), Berlin: Klaus Kastberger, 1. o. (2015) 
  2. von Horváth, Ödön. Wiener Ausgabe sämtlicher Werke – Historisch-kritische Edition Am Literaturarchiv der Österreichischen Nationalbibliothek, Nicole Streitler-Kastberger, 15. kötet (német nyelven), Berlin: Klaus Kastberger, 4. o. (2015) 
  3. von Horváth, Ödön. Wiener Ausgabe sämtlicher Werke – Historisch-kritische Edition Am Literaturarchiv der Österreichischen Nationalbibliothek, Nicole Streitler-Kastberger, 15. kötet (német nyelven), Berlin: Klaus Kastberger, 5. o. (2015) 
  4. von Horváth, Ödön. Wiener Ausgabe sämtlicher Werke – Historisch-kritische Edition Am Literaturarchiv der Österreichischen Nationalbibliothek, Nicole Streitler-Kastberger, 15. kötet (német nyelven), Berlin: Klaus Kastberger, 8. o. (2015) 
  5. von Horváth, Ödön. Wiener Ausgabe sämtlicher Werke – Historisch-kritische Edition Am Literaturarchiv der Österreichischen Nationalbibliothek, Nicole Streitler-Kastberger, 15. kötet (német nyelven), Berlin: Klaus Kastberger, 11. o. (2015) 
  6. Niekerk, Carl (2011). „Amsterdamer Beiträge zur Neueren Germanistik.” (német nyelven) 79, 140. o.  
  7. Niekerk, Carl. Amsterdamer Beiträge zur Neueren Germanistik. 2011, Vol. 79, S. 139–161, hier: S. 143.
  8. Niekerk, Carl. Amsterdamer Beiträge zur Neueren Germanistik. 2011, Vol. 79, S. 139–161, hier: S. 146.
  9. Niekerk, Carl. Amsterdamer Beiträge zur Neueren Germanistik. 2011, Vol. 79, S. 139–161, hier: S. 147.
  10. Niekerk, Carl. Amsterdamer Beiträge zur Neueren Germanistik. 2011, Vol. 79, S. 139–161, hier: S. 155.
  11. Niekerk, Carl. Amsterdamer Beiträge zur Neueren Germanistik. 2011, Vol. 79, S. 139–161, hier: S. 157f.
  12. a b Nicole Streitler-Kastberger, Ödön von Horváth, Wiener Ausgabe sämtlicher Werke, Historisch-kritische Edition Am Literaturarchiv der Österreichischen Nationalbibliothek, herausgegeben von Klaus Kastberger Band 15, Berlin 2015, S. 15.
  13. Ödön von Horváth. Jugend ohne Gott (német nyelven). Mainz: Suhrkamp, 2. o. (1970). ISBN 3-518-36517-7 
  14. Veit Claesberg. Der pastorale Leiter als Prophet – Der Baptistenpastor Arnold Köster (1896–1960) im Widerstand gegen den Nationalsozialismus (német nyelven). Elstal, 241. o. (2018) 
  15. Scheder, Beate. „Neues Album der Band Tocotronic: Kräuter der Provinz”, Die Tageszeitung: taz, 2022. január 21. (Hozzáférés: 2023. október 28.) (német nyelvű) 
  16. Wiesbaden, Hessisches Staatstheater: Hessisches Staatstheater Wiesbaden - EINLADUNG ZUR PREMIERE IM JUST VON »Jugend ohne Gott« (német nyelven). www.staatstheater-wiesbaden.de. (Hozzáférés: 2023. október 28.)
  17. Istentelen ifjúság | Bárka Színház. PORT.hu, 2008 (Hozzáférés: 2023. november 4.)
  18. Istentelen Ifjúság” (video).  
  19. Istentelen ifjúság (magyar nyelven). Radnóti Színház. (Hozzáférés: 2023. október 28.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Jugend ohne Gott című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.