Robert d'Artois (1216–1250)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(I. Róbert, Artois grófja szócikkből átirányítva)
I. Róbert, Artois grófja
Robert I of Artois 1237.jpg
I. Róbert, Artois grófja

Artois grófja
Uralkodási ideje
1237 – 1250
Elődje II. Lajos
Utódja II. Róbert
Életrajzi adatok
Született 1216
Elhunyt 1250
Manszúra, Egyiptom
Házastársa Matilda brabanti hercegnő
Gyermekei Blanka, Róbert
Édesapja VIII. Lajos francia király
Édesanyja Kasztíliai Blanka

I. Róbert, Artois grófja (1216Manszúra, Egyiptom, 1250. február 8.) VIII. Lajos francia király és Kasztíliai Blanka fia, IX. (Szent) Lajos és I. Károly szicíliai király fivére volt[1][2].

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Apja VIII. Lajos francia király, anyja Kasztíliai Blanka. Szüleinek ötödik (az életben maradtak közül a második) fia.

Apja halála után a végrendelet értelmében kapta meg Artois grófságot, de csak nagykorúsága elérésekor,1237-ben vehette fel a grófi címet. Még ebben az évben, június 14-én megnősült.

1240-ben IX. Gergely pápa trónkövetelőként kívánta indítani a Német-római Császárság koronájáért II. Frigyes német-római császár ellenében, de a francia udvar - Róbert nevében - elutasította a felkérést.

Részt vett a fivérei által 1248-ban indított VII. keresztes hadjáraton, és 1250-ben Manszúra ostrománál egy megfontolatlan támadás során odaveszett. A korabeli leírások szerint Róbert és a kíséretében lévő templomos lovagok egy portya során behatoltak Manszúrába, ahol csapdába esetek a szűk utcákban. Róbert egy házba behúzódva védekezett, de idővel a túlerő legyűrte és megölték. Egy másik leírás szerint[3] Róbert elmenekült a csatából és a Nílus egyik mellékfolyójába fulladt.

Házasság, utódok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Róbert felesége Matilda brabanti hercegnő (1224–1288) volt, II. Henrik brabanti hercegnek és Hohenstauf Máriának (Sváb Fülöp német király leányának) gyermeke. Két gyermekük született:

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. A Chronicon Turonense jegyezte fel Lajos hat fiát és egy lányát halálakor: "Ludovicum primogenitum, Robertum, Amfulsum, Johannem, Dagobertum id est Philippum, et Stephanum", illetve "Isabellam". Forrás: Chronicon Turonense, RHGF XVIII, p. 317. Idézi: Crawley
  2. Párizsi Máté ezt örökítette meg róla halálakor: "Robertus comes Atrabatensis regis frater", azaz Róbert, Atrois grófja, a király (IX. Lajos) bátyja. Forrás: Matthæi Parisiensis, Monachi Sancti Albani, Chronica Majora, Vol. V, 1250, p. 158. Idézi: Crawley
  3. MP, Vol. V, 1250, p. 153., idézi: Crawley

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Robert I, Count of Artois című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  • Charles Crawley: Medieval Lands. (Hozzáférés: 2010. november 24.)