Hydnoroideae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hydnoroidea
Hydnora esculenta virága
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Magnoliidae
Rend: Borsvirágúak (Piperales)
Család: Farkasalmafélék (Aristolochiaceae)
Alcsalád: Hydnoroidea
Walp., 1852
Típusnemzetség
Hydnora
Thunb., 1775
Szinonimák
  • Hydnoraceae (érvénytelen családnév)
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hydnoroidea témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hydnoroidea témájú kategóriát.

Prosopanche americana virága

A Hydnoroidea a borsvirágúak (Piperales) rendjébe sorolt farkasalmafélék (Aristolochiaceae) családjának egyik alcsaládja két nemzetséggel. Sokáig Hydnoraceae néven önálló családnak tekintették és az óriásvirágúak (Rafflesiales) rendjébe sorolták. Ez a rend parafiletikusnak bizonyult, és három családját különböző rendekbe sorolták át.

Származásuk, elterjedésük[szerkesztés]

A névadó Hydnora nemzetség fajai Afrika trópusi részén és attól délre, valamint az Arab-félszigeten és Madagaszkáron élnek. A Prosopanche nemzetség Dél-Amerikában, konkrétan Paraguayban és Argentínában terjedt el.

Megjelenésük, felépítésük[szerkesztés]

Vegetatív szerveik szélsőségesen redukáltak: nincs levelük (még pikkellyé redukált formában se). Száruk egy föld alatti, rizomatoidnak (azaz rizómára hasonlítónak) nevezett szervvé módosult; ebből nyúlnak a gazdanövénybe a gyökárszerű nyúlványok. A föld felszíne fölé csak nagy, négyszirmú virága emelkedik; a kétivarú virágok többnyire élénk színűek.

Életmódjuk, termőhelyük[szerkesztés]

Olyan endoparaziták, amelyek más növények gyökerein élősködnek — a Hydnora fajok főleg a

a Prosopanche fajok a mimózaformák (Mimosoideae) alcsaládjába sorolt aszályfa (Prosopis) nemzetségen; tudományos nevüket is erről kapták..

Nem tartalmaznak klorofillt, tehát nem is fotoszintetizálnak; minden tápanyagot a gazdanövénytől szívnak el. A fejlődő bimbó a föld színe fölé emelkedik, és ott nyílik. A virágokat bogarak porozzák be.

Egyes fajaik hőtermelők.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Seymour, Rs; Maass, E; Bolin, Jf (Jul 2009), "Floral thermogenesis of three species of Hydnora (Hydnoraceae) in Africa", Annals of Botany, 104 (5): 823–32, doi:10.1093/aob/mcp168, ISSN 0305-7364, PMC 2749535, PMID 19584128

Források[szerkesztés]