Hellenbach Gottfried

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hellenbach Gottfried
SzületettHellenbach Gottfried Miklós Lázár Dénes
1892. július 10.[1]
Máriabeszterce[1]
Elhunyt1985. május 7. (92 évesen)[1]
Budapest[1]
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
Tisztsége
  • magyarországi parlamenti képviselő (1934. október – 1935)
  • magyarországi parlamenti képviselő (1935–1939)
  • magyarországi parlamenti képviselő (1939–1944)
IskoláiBudapesti Tudományegyetem (–1914)
SablonWikidataSegítség

Vitéz báró Hellenbach Gottfried dr., született: Hellenbach Gottfried Miklós Lázár Dénes (Máriabeszterce, Zágráb vármegye, 1892. július 10.Budapest, 1985. május 7.) magyar földbirtokos, jogi doktor, országgyűlési képviselő.

Élete[szerkesztés]

1892-ben született báró Hellenbach Dénes és gróf Dessewffy Mária római katolikus szülők gyermekeként. Felsőfokú tanulmányait előbb a bécsi Theresianumban folytatta, majd a budapesti tudományegyetemen hallgatott jogot; ott szerzett jogi és államtudományi oklevelet is. Tanulmányai befejeztével bevonult katonának, de 1917-ben, mint hadnagy, olyan súlyosan sebesült meg, hogy a további harctéri szolgálatra alkalmatlanná vált. Katonai érdemeiért utóbb – 1925-ben – vitézzé avatták.

Leszerelését követően belügyminisztériumi állományba került, segédfogalmazói beosztásban, az őszirózsás forradalom kitörésekor azonban lemondott állásáról és a szüleinek az akkor már megszállt területeken fekvő birtokára ment. 1920-ban költözött vissza az anyaországba, amikor is kenderesi birtokán kezdett gazdálkodni. Hamarosan aktív részese lett Szolnok vármegye közéletének: beválasztották a megyei törvényhatósági bizottság tagjai közé, és egy egész sor térségi egyesületben vállalt tagságot, nagy részükben egyúttal valamilyen vezető tisztséget is.

Az országos politikai életbe 1934-ben kapcsolódott be, amikor a kunhegyesi választókerületben időközi országgyűlési választást kellett tartani, és a Nemzeti Egység Pártja jelöltjeként ő nyerte el a képviselői tisztséget. Mandátumát – azonos színekben – megerősítette az 1935. évi rendes országgyűlési választáson, majd pedig a következő alkalommal, 1939-ben is; utóbbi alkalommal mint a korábbi jelölő szervezetének kisebb átalakulásával és névváltozásával létrejött Magyar Élet Pártja jelöltjeként, ezúttal már a törökszentmiklósi választókerületben.

Magánélete[szerkesztés]

Felesége gróf Bolza Mária Klára Franciska Viktória volt, akivel 1918. augusztus 26-án kötött házasságot Szarvason.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Gudenus János József: A magyarországi főnemesség XX. századi genealógiája. Bp., 1990-1999.
  • Gulyás Pál: Magyar írók élete és munkái. Bp., Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesülete, 1939-2002. 7. kötettől sajtó alá rend. Viczián János.
  • Keresztény magyar közéleti almanach I-II. [3. köt. Erdély. 4. köt. Délvidék.]. Fel. szerk. és kiadó Hortobágyi Jenő. Bp., 1940.
  • Keresztény magyar közéleti almanach. 4. köt. Délvidék. Fel. szerk. és kiadó Hortobágyi Jenő. Bp., 1944.
  • Magyar politikai lexikon. Szerk. Madarász Elemér. Bp., Magyar Politikai Lexikon Kiadóvállalat, 1935.
  • Jász-Nagykun-Szolnok vármegye múltja és jelene. Szerk. Scheftsik György. Pécs, Kalotai László, 1935.