Hófehérke és a hét törpe (film, 1987)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hófehérke és a hét törpe
(Snow White)
1987-es izraeli–amerikai film
RendezőMichael Berz
Producer
  • Yoram Globus
  • Menahem Golan
AlapműGrimm testvérek: Hófehérke
Műfajfantasy, musical, romantikus
ForgatókönyvíróMichael Berz
Főszerepben
ZeneArik Rudich
OperatőrAmnon Salomon
Vágó
  • Moshe Avni
  • John S. Smith
JelmeztervezőRakefet Levy
DíszlettervezőEitan Levi
Gyártás
GyártóGolan-Globus Productions
Ország
Nyelv
Játékidő85 perc
Képarány1,37:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA The Cannon Group
Bemutató
KorhatárKorhatár nélkül megtekinthető
Kronológia
Kapcsolódó filmHófehérke és a hét törpe (1937)
Kapcsolódó műsorA 7T
További információk
SablonWikidataSegítség

A Hófehérke és a hét törpe (eredeti cím: Snow White) 1987-ben bemutatott amerikaiizraeli zenés fantasyfilm, amely a Grimm testvérek: Hófehérke című meséje nyomán készült. A rendező és forgatókönyvíró Michael Berz, a producerek Yoram Globus és Menahem Golan. A főszereplők Sarah Patterson és Diana Rigg, a zeneszerzője Arik Rudich. A mozifilm a Golan-Globus Productions gyártásában készült, a The Cannon Group forgalmazásában jelent meg.

Franciaországban 1987. május 14-én mutatták be a Cannes-i fesztiválon, Magyarországon 1991. január 1-jén az MTV1-en vetítették le a televízióban.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy jóképű herceg, embereivel a birodalmába igyekszik, egy sűrű erdőn át. A fiú, a fák között megtalál egy lányt, aki üvegkoporsóban fekszik holtan. Megérkezik a hét törpe, és elmesélik az ifjúnak a szépséges hercegnő, Hófehérke történetét.

Sok-sok éve, egy királyi pár, kik igazságosan uralkodnak alattvalóik felett, gyermekért imádkoznak. Egy téli napon, a királyné udvarhölgyei társaságában varrogat, és véletlen megszúrja az ujját a tűvel, a vércseppek pedig az ablakpárkányon lévő hóra hullanak. A király és a királyné egy kislányra vágynak, kinek bőre fehér mint a hó, ajka vörös mint a vér, haja ébenfekete. Nemsokára megszületik a királylány, akit Hófehérkének neveznek el, azonban a királyné a szülés után meghal.

Néhány évvel később, a király újból megházasodik, ám az asszony nagyon gonosz, és féltékeny a kis királylányra. A királynőnek van egy igazmondó varázstükre, melytől mindennap megkérdezi, hogy ki a legszebb asszony a földön. Lassan megneszeli, hogy egy nap Hófehérke, még nála is szebb lesz. Megkéri az udvari vadászt, hogy a vadászaton ölje meg a kislányt, és bizonyságul vigye el, a szívét. Azonban a férfi megsajnálja és elengedi Hófehérkét, aki az erdőben hét kedves törpénél talál menedéket. A király fájdalmában, elmegy egy csatába, és életét veszti.

Tíz évvel később, Hófehérke gyönyörű lánnyá cseperedik. A királynő egy nap, azt a választ kapja hogy a mostohalánya szebb nála. Háromszor is életére tör. Először, egy házaló cigányasszonynak álcázva magát, övvel akar végezni a királylánnyal, de a törpék ollóval elvágják azt. Másodszor, ázsiai fésű árusként, mérgezett fésűt ad a lánynak, de a törpék ismét megmentik. Végül öregasszonynak álcázza magát, és mérgezett almával kínálja, a gyanútlan lányt. Hófehérke elfogadja, de miután beleharap holtan esik össze. A törpék ezúttal nem tudnak segíteni rajta.

A film visszatér a jelenbe, ahol a törpék megengedik a hercegnek, hogy elvigye a királylányt a birodalmába. Azonban miután megindulnak, a koporsó leesik a kocsiról, Hófehérke pedig felébred álmából, és kiköpi a mérgezett almadarabot. A herceg feleségül kéri a lányt, aki boldogan igent mond.

Az egész birodalmat meghívják az esküvőre, köztük a gonosz királynét is. Mikor a varázstükre azt mondja neki, hogy a menyasszony szebb nála, az mérgében egy üveggömbbel töri szét a tükröt, melynek hatására öregedni kezd. Az utolsó pillanatban odaér az esküvőre, ahol meglátja hogy Hófehérke a menyasszony, majd a hintóhoz visszatérve, hamuvá porlad. Hófehérke és herceg boldogan élnek tovább.

Szereplők[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]