Gyerekek háborúja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gyerekek háborúja
SzerzőFlorina Ilis
Eredeti címCruciada copiilor
OrszágRománia
Nyelvromán
Műfajregény
Kiadás
KiadóCartea Româneasca
Kiadás dátuma2005
Magyar kiadóJelenkor Kiadó, Pécs
Magyar kiadás dátuma2009
FordítóKoszta Gabriella
Média típusakönyv
Oldalak száma566
ISBN9789636766430
SablonWikidataSegítség

A Gyerekek háborúja (Cruciada copiilor) Florina Ilis regénye, amely először Romániában, a bukaresti Cartea Româneasca kiadónál jelent meg 2005-ben. A cím a gyermekek keresztes hadjárata néven ismert történelmi eseménysorozatra utal. A regény megjelent francia, héber, magyar, olasz és spanyol nyelven is.

A cselekmény összefoglalása[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A cselekmény a mai Romániában játszódik, a kolozsvári központi pályaudvaron indul, ahová vakációra gyülekeznek iskolás gyerekek, szüleik és tanáraik, és egy különvonaton elindulnak a román tengerpart felé. A vonaton ülő gyerekek közé keveredik egy cigány utcagyerek, Calman is, aki elhatározza, hogy a többi gyerek segítségével elfoglalja a vonatot. Először is bezárják a tanárokat a fülkéjükbe, majd a mozdonyba bejutva kényszerítik a mozdonyvezetőt, hogy ne álljon meg Brassóban. Ezután a Prahova völgyében a nyílt pályán leállítják a vonatot, lekapcsolják róla a mozdonyt. Közben szerencsétlen véletlenek sorozataként a közelben balesetet szenved a Bárónak nevezett cigány maffiózó fegyvereket szállító terepjárója, ahonnan a gyermekek fegyverhez jutnak és még további véletlenek vezetnek ahhoz, hogy több haláleset is bekövetkezik, még egy rendőrségi helikoptert is lelőnek. A rendőrség különleges alakulatait is kivezénylik, de haboznak bevetni a gyerekek ellen. Közben Románia minden részéről tömegével érkeznek hajléktalan utcagyerekek, hogy csatlakozzanak a "gyerekek keresztes háborújához". A mozgalomnak komoly weboldala is van, amelyhez világszerte iratkoznak fel a támogatók. A tömegtájékoztató eszközök a nyári uborkaszezonban részletesen, percre pontosan tálalják a fejleményeket, sőt a nemzetközi médiumok is odaküldik tudósítóikat. Az odaérkező utcagyerekek és a "konszolidált" családok gyerekei között is konfliktus tör ki, további áldozatokat követelve. Végül a rendőrök elfogják a vezetőket, leválasztják a csavargókat a "rendes" családok gyerekeiről és a konfliktus megoldódik. A regény zárójelenete az egyik gyermekáldozat (az egyik tanárnő ikerfiai, Romulus és Remus közül Romulus) temetésén játszódik.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

A regényben rengeteg részletesen bemutatott és hosszan követett szereplő bukkan fel, többek között:

Calman

Utcagyerek, intézetből szökött, bandavezérnek készül. Legközelebbi barátai Csonka, Rada, testvére Margareta, nagymamája a cigány javasasszony, Angelica anyó

Cazimir

Az iskolás gyerekek által megválasztott vezető

Constantinescuné

román tanárnő, a konzervatív pedagógiai elvek képviselője a regényben

Pavel Caloianu

tényfeltáró újságíró, éppen a gyermekprostitúcióról írt egy cikket

Antonia

népszerű tévés újságíró, műsorvezető

Ileana kisasszony,

osztályfőnök, az elhivatott tanárnő, a liberális nevelés szószólója a könyvben

Livia Domide

történelemtanár, ikrei, Romulus és Remus is a vonaton vannak és tragikus módon keverednek az eseményekbe,

a Báró

Cigány maffiózó, törvénytelen üzletekből gazdagodott meg, Angelica anyót keresi fel tanácsért.

a Dilis

utcagyerek, elhatározza, hogy ő veszi át a hatalmat a többi gyerektől

Nicolae Aghir

prahovai parlamenti képviselő

Témák[szerkesztés]

A nagyszabású regényben igen sok részletesen bemutatott szereplő sorsát követhetjük párhuzamosan futó történetszálakban, a román társadalom legkülönbözőbb csoportjaiból, így az iskolások és tanáraik, utcagyerekek, stricik, prostituáltak, politikusok, üzletemberek, papok, tévés híresség, tényfeltáró újságíró, különböző beosztású rendőrök, vasutasok stb. Fontos szerepet játszik a véletlen, amelynek eredményeként az egyes szereplők másként értelmezik az eseményeket, mint ami valójában történik. Ezenkívül mágikus és transzcendens események is hozzájárulnak a valóság és a fantázia határainak elmosódásához. A szerző utal a román kultúrában fontos szerepet betöltő vallásosságra és babonákra, a társadalmat átszövő korrupcióra, a szegények és gazdagok, illetve a különböző generációk és szubkultúrák közötti növekvő szakadékra is. Rengeteg kulturális utalás található benne, különösen a mai fiatalabb generációkat érdeklő popkultúrára, rock és rapzenére, tévéműsorokra, kultikus figurákra, mint Harry Potter, James Bond, Eminem, Britney Spears, Orlando Bloom, David Beckham stb. Olyan fontos társadalmi problémák jelennek meg, mint a kisebbségek (cigányok), a szegénység, a hajléktalanság, a gyermekkereskedelem és a gyermekprostitúció, a szervezett bűnözés, a korrupció, a tömegtájékoztatási eszközök manipulatív hatása, a terrorizmus (többször utal a 2004-es madridi terrortámadásra) stb.

Díjak, elismerések[szerkesztés]

2005-ben elnyerte a România literară irodalmi folyóirat prózai díját, a Radio România Cultural prózai díját, a Fundaţia Anonimul "az év legjobb könyve"-díját, 2006-ban A Romániai Írószövetség díját a fikciós kategóriában, majd 2010-ben a francia fordítás révén a Courrier International díját az év legjobb külföldi könyvéért.[1]

Magyarul[szerkesztés]

  • Gyerekek háborúja. Regény; ford. Koszta Gabriella; Jelenkor, Pécs, 2009

Kiadások[szerkesztés]

Románia
ISBN 978-9732318737, 602 oldal, Cartea Româneasca, Bukarest, 2005
Magyarország
ISBN 978-9636764630, 566 oldal, Jelenkor Kiadó, Pécs, 2009 (Ford. Koszta Gabriella)
Franciaország
ISBN 978-2845451520, 495 oldal, Éd. des Syrtes; SYRTES edition, 2010
Olaszország
ISBN 978-8876382000, 831 oldal, Isbn Edizioni, 2012
Spanyolország
ISBN 978-8496327719, 520 oldal, Ediciones del Oriente y del Mediterráneo, 2010

Magyar nyelvű elemzések, kritikák[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]