Grünwald Lázár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Grünwald Lázár
Életrajzi adatok
Születési névGrünwald Lázár Eliezer Dávid
Címfőrabbi
Született1868.
Csorna Osztrák-Magyar Monarchia
Elhunyt1928. május 20. (59–60 évesen)
Szatmárnémeti Románia
SírhelySzatmárnémeti, ortodox zsidó temető.
Munkássága
Vallászsidó
Felekezetortodox (a haszid irányzat híve)

HivatalSzatmárnémeti ortodox főrabbi, a Várdomb utcai ortodox zsinagóga és a Talmud Tora imaház főrabbija. (korábban felsővisói rabbi)
Hivatali idő1920-1928
ElődjeGrünwald Juda
UtódjaTeitelbaum Joel

Grünwald Lázár Eliezer Dávid (Csorna, 1868Szatmárnémeti, 1928. május 20.) rabbi, Szatmárnémeti ortodox főrabbija, világhírű Talmud-tudós.[1] Nyolc éven át állt Szatmárnémeti ortodox zsidóságának élén.

Az ortodox nagyzsinagóga Szatmárnémetiben

Munkássága[szerkesztés]

1897-ben Dunaszerdahelyen dajan, majd Németkeresztúron a hitközség vezetője, 1912-től pedig felsővisói rabbi lett.[2] Grünwald Juda szatmári főrabbi 1920-ban bekövetkezett halála után a szatmárnémeti ortodox zsidó hitközség (mely ekkorra már különvált a helyi status quo hitközségtől) őt hívta meg szatmári főrabbinak. Megválasztása október 17-én történt, de a hitközségben történt nézeteltérések és hatalmi harcok miatt csak 1921 március 10-én foglalhatta el állását. Az ő vezetése alatt rohamos fejlődésnek indult a hitközségi élet. Új hitközségi székházat, új elemi iskolát építtetett. Kibővíttette a rituális fürdőt (gőzfürdővel), korszerűsíttette az ügyvitelt, új pászkasütőt és tollfosztót építtetett. Munkájában elkötelezett segítője volt az 1923-as választást követően idősebb Reiter Mór hitközségi elnök, Freund Haim alelnök és az elöljáróság számos vezető tagja. Megjegyzendő, hogy az ő főrabbisága alatti, 1923-as elöljáróválasztáson a cionisták kerülnek többségbe a hitközség élén.

Elképesztő munkatempójára számos méltatója megemlékszik. A hitközségi munka mellett lelkészi és elméleti munkáira is hasonló hangsúlyt fektetett. Csirák Csaba megfogalmazásában "Délelőtt a jasivában tartotta előadásait a főpap, délután a panaszokat próbálta orvosolni, éjszaka halachikus munkákat írt." Felesége a nagy elméleti tudásáról híres Rappaport Jakab lánya, Perl volt.

Grünwald Lázár főrabbi mindössze nyolc éven át bírta a saját maga által diktált munkaütemet. 1928. május 20-án elhunyt. Sírja ma is látogatott zarándokhely a haszidok és más, Szatmárról elszármazott ortodox zsidók körében.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2010. február 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 28.)
  2. http://mek.oszk.hu/04000/04093/html/0334.html

Források[szerkesztés]

  • Csirák Csaba (szerk.): Szatmári zsidó emlékek, Otthonom Szatmár megye sorozat, EuroPrint, Szatmárnémeti, 2001, 176-177. old.
  • Kopka János: Zsidó emlékek a Felső-Tisza vidékén, Kelet Press, Nyíregyháza, 2004.
  • Magyar zsidó lexikon. Szerk. Ujvári Péter. Budapest: Magyar Zsidó Lexikon. 1929. 826. o.  Online elérés